Телефонни измами без граници. Без съвест, без морал. Бизнес за милиони и  живот в лукс, без данъци. И не спират, защото печалбата оправдава страха от арест и затвор. Кои са те? Как работят? Как харчат парите на жертвите си? От къде мамят?

Хората, които виждате от видеото са от Ветово - меката на телефонните измамници. Откриваме ги в хотел в Букурещ, докато мамят. Кадрите, които ви показваме са доказателство за това. Признават го и те самите и обещават да намерят друг начин да се издържат.

Не търсят друг начин. Доказаха го през годините. Акциите на полицията и прокуратурата не ги спряха. Напротив, усъвършенстваха ги. Преместиха щаб квартирата си в Букурещ, Румъния. Проговориха и на гръцки. Живеят в лукс, на гърба на жертвите си - предимно възрастни хора от България и Гърция.

Glas с Тина Ивайлова в ефира на bTV

Как и защо стигнахме до Букурещ?

Заради многобройните сигнали до екипа ни за телефонни измами, решихме да се внедрим за пореден път в някоя от действащите групи на територията на страната ни. Наше подставено лице стана муле на група, която впоследствие разбрахме, че е от Ветово.

Направихме го по начин, по който неведнъж сме ви показвали в наши разследвания. Човек от екипа ни публикува, че си търси работа като шофьор в няколко сайта за обяви.

Предложението не закъсня. Мъжът зад телефонната слушалка инструктира подставеното ни лице. Разбираме, че сме попаднали на „оборотна“ група, която работи само с големи суми.

“Ти преди си работил на процент,  аз предполагам, запознат съм…. Значи в момента, ако започнем живот и здраве да се работи, аз ти предлагам 15 процента от нещата. 30 хиляди лева,  по 5 хиляди лева, по 8 хиляди лева , зависи от хората, разбираш ли ме? За такива суми за 1000 лева, 2000 лева, 3000 лева предварително, не се занимаваме. Няма смисъл. Ние сме тук четири човека, отделно всяка една група от нас си има човек в прокуратурата и полицията. Навсякъде се разпределят, така че то за две три хиляди лева не остава нищо. Когато започнем да работим нали, трябва да знаеш, че телефона трябва да ти е винаги под ръка и когато ти звънна да няма отказ. Да ми кажеш - "ми човек днес не съм в града". Разбираш ли ме? Ясно ми е това. Хайде, само да се уточня с колегите, да кажа само, че съм попаднал на точния човек и ти звъня  и ти казвам, кога започваме да работим.“

Защо федерацията по канадска борба изключи световни шампиони?

Започваме да работим, ден след този разговор. В София не се получава, защото нашият „работодател“ ни уверява, че е трудно.

„Няма нищо сега, не пада нищо. Тази София, много убита, много знаят. Нищо не става тук, брат. Имаше една с 2-3хиляди лева, то не си струва…Направо се отказах от нея. Оставих я. Хванах една друга, ама тя  пък нейните в банката. Добри пари имаше - 17-18 хиляди лева, ама в банката. Като ги пуснем да отидат до банките, те банките им казват, че е схема и т.н.“

Заради тези условности решават да сменят града.

„Ще трябва да се тръгва за Ботевград. Възможно най-бързо трябва да стигнеш до там. Аз сега я държа в момента на слушалката на другия телефон. На 70-годишна възраст е, сумата е много добра. Ставай, тръгвай към Ботевград!“, казва човекът за който вече знаем каква професия практикува.

Преди да тръгнем за нашето пътуване и всичките ни действия са уведомени ГДНП и Главна прокуратура. Така, когато пристигаме в Ботевград, инструкциите на измамника се слушат вече не само от нас, но и от полицаи, пристигнали на място.

С полицаите отиваме на посочения адрес. Слушаме внимателно инструкциите, а разследващите в същото време се опитват да осъществят контакт с жената, която вече е измамена и броени минути по-късно ще изхвърли през терасата на апартамента си плик с всичките си спестявания. За щастие, куриерът в случая е човекът от екипа ни и парите са спасени, а измамата успешно предотвратена.

Жената е на 80 години. Живее сама. Не може да забрави преживяното.

„Като слушам такива работи, аз чета много вестници, викам никога няма да се хванем. Какво ми стана този ден, не знам. Те какво ви казаха? Дъщерята операция спешно, трябва да донесете парите. Аз не се сещам да попитам за името. Да дъщеря ви? Аз нямам дъщеря, внучката, дъщеря ми почина. Не, не, не, такова нещо съм преживяла. Една внучка имам и се притесних. Викам край. За това се хванах, а не се сещам да попитам за името. Бързо, че аз ще я оперирам, чакам. Да приготвите пари?. На стари години, можеш ли да си представиш. Да преживее възрастен човек такава трагедия., “, споделя жената.

През такава трагедия мина и друга възрастна жена от Перник. И тук отново измамата бе предотвратена, но ужаса от преживяното за жертвата остана.

„Аз иначе, ако ви кажа нямаше да оживея. С тези пари лимонада не съм си купила. Елате да ми видите обстановката. Имам много здравословни проблеми, тогава кръвното вдигнах и бях толкова неадекватна, толкова глупава, обаче тези мошеници… Действат много психически. Аз просто се срамувам от себе си, че постъпих толкова глупаво. И казва вижте какво, нали трябва да приготвите парите, защото ние след малко ще дойдем и ако не ги дадете ще ви режем ушите, ще ви пребиваме, ще ви убиваме, просто зловещи закани. След което, този се включва и казва вие за всеки случай трябва да си преброите парите. Аз ги бях свила в пликчета, парцалчета, както съм ги къткала. Плюс тях и пенсиите, които ни бяха подръчните. Злато, единия пръстен на сина за абитуриент и вика сега ще ги пуснете, няма да се показвате на прозореца, а вие ще стоите в банята и няма да излизате, ама всичко изпълнявам. Той по телефона ме командва. Телефонът затворен и аз в момента на, нали ги пускам и обяснявам с тъпия акъл и казвам, че торбичката стои. И той вика влизате в банята, няма да се показвате, няма да излизате!“, разказва жената.

Кои са хората зад телефонната слушалка? От наши източници разбираме, че човекът , който разговаря с подставено ни лице е Стамат Стаматов, а мъжът със заповедите е Васил Христов под прякор Гръка. И двамата от Ветово. И двамата криминално проявени и осъждани за телефонни измами. Става ясно, че „въртят“ от Румъния -Букурещ. С наше съдействие Васил е задържан на българската граница в момент в който се прибира към родното Ветово. По това време  той е обявен за издирване.

Търсим Стамат в Букурещ. Не го откриваме в хотела от който знаем, че въртят с групата. Но откриваме други групи в друг хотел в града. Това са групата на Венцислав Маринов, известен като Пъпърдака и останалите членове -Иво Пламенов, брат му Роберто Пламенов, Васил Пенев-под прякор Пърето, Петър Димитров-Пешо, Христо Василев, Васил Василев-Бачката. От хотела в Букурещ мамят в Гърция.

След нашата визита групата се изнася от хотела за по-малко от 5 минути.

Една от причините тези хора да се чувстват недосегаеми  е закриването на Специализираната прокуратура, обясни говорителят на Главния прокурор-Сийка Милева.

„Един от най-големите успехи на Специализираното правосъдие, признато и от европейските  ни партньори, беше именно ликвидирането на телефонните измами. Преди благодарение на доброто взаимодействие на Специализираната прокуратура с органите на КПКОНПИ, ДНСК, НАП, Евроджъст телефонните измами бяха сведени до минимум.  Само за 2 години бяха привлечени над 30 лица в качеството на обвиняеми за участие в организирани престъпни групи, извършващи телефонни измами, част от масивните им къщи бяха разрушени и парите от незаконната им дейност бяха запорирани. За съжаление, сега наблюдаваме възвръщане на този род престъпност. Знак за това е, че все по-често започнахме да чуваме призивите и на органите на МВР гражданите да бъдат бдителни и да не дават спестяванията си на непознати хора. Към момента се работи на парче и резултатът е, че няма нито една неутрализирана организирана престъпна група.“, смята говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Във втора част на нашето разследване очаквайте: Къде и как живеят хората, които ви показахме в Румъния? Колко от тях декларират доходи  и съответстват ли те на този лукс? Кои са схемите в България? Как мамят в Гърция? Реакцията на институциите.

Следва продължение!

Разследване: Колко точни са тестовете за наркотици? ВИДЕО

Част от музиката, използвана в материала, е на  Produced by Abnormal Sessions, Донна-Мария и Димитър Кърнолски