След седмица Владимир Илиев ще се прибере в родното си село Куцина. Решението е на магистратите в Ловеч, които го освободиха предсрочно – след 8 години затвор.

В момента едноръкият музикант излежава присъда в затвора в Троян за престъпление, което не е извършил.

За младия мъж сме ви разказвали многократно. Той е осъден за убийството на приятеля си Йордан Йорданов. Доказателствата по случая издишат, а след седем години двама търновски криминалисти откриват истинските извършители на тежкото престъпление.

След година и половина битка, той е на крачка от свободата. След като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. Това е прецедент за страната ни.

А, търновските прокурори, които дълго време не искаха да признаят, че са сбъркали, най-накрая се съобразиха с постановлението на висшестоящата прокуратура.

Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов обаче отказа да прекрати наказанието на Владимир, каквото право има.

Отказаха и върховните съдии, докато делото не бъде възобновено. А, датата за възобновяване е насрочена за 14 септември.

Така Илиев реши да поиска предсрочно освобождаване, въпреки че до този момент желанието му бе да излезе невинен от затвора. Неговото оневиняване ще се случи скоро.

Пред съда в Ловеч Владимир заяви за пореден път, че е невинен и мястото му не е в затвора. Той има отлична характеристика, дадена му от социалните работници и ръководството на затвора.

Свободата на Владо е крачка към оневиняването му!

Те го определят като "добър, наивен човек. В никакъв случай профилът му не отговаря на такъв на убиец…"

Той е награждаван три пъти докато излежава присъда, няма никакви дисциплинарни нарушения. Работил е като градинар в затвора, въпреки че има само една ръка. Никой от работещите в затвора в Троян не се съмнява в неговата невинност.

Родителите на Владо все още не могат да повярват, че до дни ще могат да прегърнат сина си след 8 години.

Как се стига до тук? Нека си припомним!

Първо да загубиш ръката си. А, след това и свободата. Да лежиш в затвора за убийство, за което няма доказателства, че си извършил. И да не губиш вяра, че истината един ден ще излезе наяве. Това е историята на на 42-годишния мъж.

Всичко започва на 1 ноември 2010-та  година, късно вечерта  54-годишният приятел на Владимир-Йордан Йорданов под прякор „Лудия“ е намерен мъртъв в локва кръв пред дома му.  Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет.

Цялата полиция е на крак. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир. Часове, след като е задържан, той  разбира, че е в ареста заради Йордан Лудия. Месец преди убийството Владимир дал пари назаем на Йордан. Част от тях той му върнал.

„И мотивът са 90-те лева, дето Лудия имаше да ми дава.  Че аз съм го убил за 90 лева. Аз му дадох 150 лева да си направи съединителя на колата. Той беше седнал и вика: „Гледай.“ И си показа ръката. „Настръхнах за жеста, който ми правиш.“ И ме целуваше по ръцете Лудия. Че, не им отива на тези полицаи за 90 лева… Не е вярно!“, каза Владимир Илиев в интервю пред Тина Ивайлова в затвора в Троян.

„При първоначалния оглед  в дрехите на убития са открити пари. Т.е. ако Владимир Илиев е искал да убие и е убил фактически пострадалия за връщането на тази сума е щял да си я вземе“, смята единият от защитниците на Владимир - адвокат Лили Матева.

В ареста Владимир е разпитван няколко часа.

„И аз си викам: „Ще кажа, че сме се сбили”. Да ме остави на мира. И му викам: „Да, сбихме се“. Което изобщо не е така, аз бях на съвсем друго място. И тогава започнаха: “С какво го удари? С тухла ли ?“. Викам, каква тухла, какви работи приказват…“, допълва Владимир.

„Изкарвали сме го от равновесие: „Как ще кажеш, като не си ти? „Ами искам да си вървя вече, писна ми !“, разказва майката на Владимир –Димитринка Илиева.

„Аз се съгласявам, само и само да ме оставят на мира. Аз пак не знам какво е станало. И викам, ще се видя вечерта с Лудия, няма проблем ще се разберем“, обяснява Владимир.

Разследване на Тина Ивайлова: Владо от Куцина скоро на свобода ВИДЕО

По-късно той се отрича от това признание и казва, че му е изтръгнато под натиск от разследващите в Полски Тръмбеш.

„Владимир е бил привлечен като обвиняем в 21:50 часа. Протоколът е започнал в 21:55 минути и е завършил в 22:00 часа. Сами  разбирате, че за 5 минути, няма как който и да е средно интелигентен или високо интелигентен човек, поставен в такава ситуация екстремна да бъде обвинен в едно от най-тежките престъпления, предвидени в Наказателния кодекс“, категорична  е адвокат Матева.

Всички обаче бързат да обявят убийството за разплетено, а случаят за приключен. Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт Даньо Лудия, въпреки че в експертизата е посочено: убийство с ръце. По време на разследването оръжието на убийството не е открито, а  ДНК-експертизата от кръвта по дрехите на Владимир се оказва от петел.

Окръжният съд във Велико Търново след разпити на свидетели и няколко експертизи обявява, че Илиев е невинен. Следва обаче протест на прокуратурата. През 2013 година Върховният касационен съд потвърждава 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Той трябва да плати също 240 хиляди лева на близките на убития.

В края на 2018-та година обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и   справедливостта е на път да възтържествува. Полицията и прокуратурата проявяват интерес, защото Владимир пуска поредната си жалба до окръжния прокурор на Велико Търново тогава - Емил Денев. Идват и подозренията, че до убийството в Куцина се е стигнало заради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов - Мария тайно имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн.

Полицаите  решават да проверят версията на Владимир, още повече, че някои факти, пренебрегнати в началото на разследването, се набиват на очи. А Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф.

Няколко месеца след погребението на Йорданов Мария и Малкълм заживяват заедно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан.

8 години по-късно вдовицата на Даньо Лудия и новият й  съпруг Малкълм са изправени пред детектор на лъжата. Пръв не издържа британецът. И прави пълни самопризнания, че е извършил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението.

Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях и разследването зацикля, а случаят обявен за приключен. До появата на екипа ни.

По телефона вдовицата отрече да е виновна. В момента тя и новият й съпруг Малкълм Райс са в Англия заедно със сина на Мария от брака й с Йордан и останалите две деца.

И търновските прокурори поискаха рестарт на делото "Куцина" ВИДЕО

А докато излежава 12-годишната присъда за убийство, Владимир Илиев има възможност няколко пъти да кандидатства за предсрочно освобождаване.

„Не искам да излизам предсрочно. Аз искам да изляза невинен. Знаят ги кои са направили убийството. Да върнат делото и да ме пуснат. Те да си оправят бакиите. Имат ги виновните  хора. Да си ги съдят, да ги правят, каквото искат. Пожелавам на Малкълм и на Мария в най-скоро време да се запознаят с член 116. Те ще го разберат кой е!“, споделя още Владимир Илиев.

А скоро и свободен!