57-годишен мъж от Пловдив е в неизвестност вече близо шест месеца. Иван Кацаров е забелязан последно в края на декември в квартал „Кичук Париж“, където е  живеел и от тогава никой не го е виждал. Мъжът отскоро е обявен за издирване от полицията,  по сигнал на  негови близки и съседи, които се свързаха с екипа ни с молба за помощ. По думите им,  той е жертва на имотна измама и с него се е случило нещо лошо. Имат ли основание да смятат така? Разказва Тина Ивайлова:

Срещали  ли сте го? Снимките, които ви показваме във видеото са на Иван Кацаров. Той е  57 години. За последно хората са го виждали в квартала, в който живее по Коледа. Живеел е в апартамент, който в момента се ремонтира от нови собственици, защото е продаден. Продадени са и още два апартамента на Кацаров.

Преди години мъжът наследява няколко имота от родителите си, които са починали. Няма жена и деца. Единствените роднини, с които поддържа връзка са братовчед му, който също се казва Иван Кацаров и неговият син Димитър. Мъжът обаче от дълги години живее в САЩ. Виждали са се един път в годината и през останалото време връзката им е само по телефон. Разказва, че братовчед му е алкохолно зависим и не разполага с много средства.

„Има добро образование и не е прост, въобще не е прост човек. След смъртта на неговата майка през 2007-ма година, той остава напълно сам, няма брат, няма сестра, никога не се е женил и няма деца. Живее сам и това ме кара да мисля, че това е идеалния човек за имотна измама И като си дойда в България, обикновено го взимах при мен на топло, да го нахраним. Просто гледал съм да му помогна. Аз последно съм го чувал и виждал на 24 декември, откакто му пратих едни пари за Коледа, да има да си купи нещо. От тогава не съм го виждал, нито съм го чувал. За мен е нормално, защото някой път не съм го чувал много дълго време, но аз знам, че той няма телефони, няма батерии. Викам на сина ми: „Звънни на братовчеда.“ И той вика: „Баща ми звъня, но телефона все едно, че му е несъществуващ, спрян или нещо такова.“ Викам му: „Иди малко там през махалата да видиш кво става!“  И така сина ми подаде сигнал.“, разказва братовчедът, който също се казва Иван Кацаров.

След Коледните празници не са го виждали и съседите на Иван. Търсят го, дори някои от тях пробват да пуснат сигнал, че е изчезнал в 1-во РУ в Пловдив. От там първоначално им казват, че това не би могло да се случи, защото не са близки роднини. Ето част от техните разкази:

„Продаде трите апартамента. И трите са продадени за 100 хиляди лева.

„Много добър човек. Нищо лошо не съм видяла аз, не е създавал проблеми.“

„Нищо не правеше човека. Нито закачеше някой, да кажеш да краде, да лъже, да проси. Чист, спретнат ходеше.“

„И да пие нищо не прави нито да каже на някой, нито вдига аларми да притеснява хората, нищо. Абсолютно кротко момче.“

„Добро момче беше. Пияно ама добро. Вечно беше спретнат, измит, сресан. Къде изчезна така изведнъж, от раз. дали е жив, дали е здрав, къде е , това ни интересува. Другото, то само ще се разбере.“

„Викам да са го напили да подпише нещо, ама той толкова имоти има. Брацигово има там имоти. Жал ми, защото го харесвам момчетo.“

„От известно време в апартамента му не свети. И след една седмица горе-долу, една моя клиентка на магазина идва и казва, че си е купила апартамент. Попитах я дали е от Иван, тя каза, че не познава такъв Иван. Купила го от едни момчета от Пазарджик. Идват и другите съседи и ме питат за него и вече не знам какво става. Идваше тихо и кротко си пиеше човека, и на никой нищо лошо не правеше. Беше много добър човек. Алкохолно зависим, но много добър.“разказва Мими Гяурова.

„Бяхме добри приятели, идваше при мен, давах му закуски. Предлагах му да си продаде единия апартамент, да живее като хората. Той  обикаляше, събираше шишета и викаше нищо няма да продам. Отиваше там да работи за 5 лева, и като му отворя темата да продаде единия апартамент да живее, е дай да говорим за нещо друго, обръща темата. Той не искаше чисто и просто да продава нищо. Аз му се карах да хвърли поне на майка си дрехите или да ги подари на някой, да ги носят. Вика: „Не, много са ми скъпи!“ И нищо не даваше. За това къщата му беше пълна с дрехи, килими, то не може да се влизаше там и не продаваше нищо.“, спомня си приятел на Иван.

Че не е искал да продава нито един от имотите си, знае всеки, който познава Иван Кацаров. Какво го е накарало да промени решението си? Това в  момента е обект на разследване от полицията в Пловдив. От справка в имотния регистър и агенция по вписванията разбираме, че и трите апартамента, които са били собственост на Иван са продадени от него  в един и същи ден вероятно чрез ипотека  още през октомври месец миналата година. Продадени са на една и съща фирма със седалище в Пловдив. Два от апартаментите вече са препродадени от тази фирма на трети лица и са с нови собственици. Според съседите сумата за трите апартамента, преведена  по новооткрита сметка на Иван Кацаров  е 100 хиляди лева.  Тази информация потвърдиха и разследващите. Той ли е усвоил парите обаче? Това също е обект на разследване.

До последно, преди да загубят следите му, Иван Кацаров живее в този апартамент на ул. „Васил Ихчиев“, който е препродаден от фирмата, купила и трите му жилища, за 53 хиляди евро.

„Първата фирма е била фалшива според мен. За 2 седмици го продадоха на тези собственици. Не ми е споменавал, че иска да продава апартамента. Той си живееше тук. После дойде една брокерска фирма. Каза, че го продават. Дойдоха много хора. Идваха, излизаха. Накрая тази фирма го продаде на сегашната собственичка.“, разказва Николай, който живее в съседния на Иван апартамент.

„Зимата знам, че беше тук. В другия апартамент отзад не можело да живее, каза, че тук ще живее зимата. Последно го видях с едни багажи. Пак беше замотан. Тези го взимаха с тая немската регистрация на колата. Последно време те много го взимаха. Почти всеки ден, чакаха го.“, спомня си друг съсед.

За над 50 хиляди евро е препродаден и друг апартамент на Иван Кацаров. Намира се на улица „Георги Кондолов“. В момента се продава и апартамент в къща на улица “Пере Тошев“. Обявената цена е 69 хиляди евро.

„Видях тука, че изнасят багажа, викам кво става? От 15 години го познавам, никога не е казвал, че ще продаде нещо. Странна работа. И да го беше продал, щеше да се върне, да вземе някоя дреха. На майка му дрехите, нещо спомен, а той го няма, изобщо.“, казва друг съсед.

 

Имаме уговорка за среща със собственика на фирмата, купила и трите апартамента на Иван Кацаров за сумата от 100 хиляди лева. Надяваме се от него да разберем как са станали сделките, и каква е причината Иван да продаде и трите си апартамента на стойност много по-ниска от пазарната?

Иван Кацаров не е напускал страната, потвърдиха от полицията. В Брацигово, където също има къща, никой не го е виждал от месеци. Не са го срещали и край Равногор, където има бунгало.

От САЩ братовчедът на Иван направи обръщение, с което помоли всеки, който има информация за него да съдейства.

„ Аз се притеснявам за най-лошото, дано не съм прав. Макар, че имаше три апартамента, той никога не е искал да ги продава и това ме довежда на мисълта, че може да е измамен. Искам да помоля хората от цялата страна, най-вече от Пловдив и от квартал Кючук Париж, където доста хора го познават, ако имат някаква информация и разберат за него за братовчед ми Иван, моля да се обадят на телефон 112 или в най-близкото управление на МВР. Благодаря на всички за подкрепата и съдействието.“

Продължаваме да следим този случай!