Вече ви показахме абсолютно здрав човек, но с диагноза слепота и 100% чужда помощ.

След разследването ни се намеси прокуратурата. Има ли корупционна схема в Благоевград, Дупница и Кюстендил?

Видяхте таксиджията Борис Димитров, който по документи е сляп. Според ТЕЛК решение той не може да се движи без чужда помощ.  

Сляп по документи кара такси ВИДЕО

След като няколко пъти ползвахме нерегламентираните услуги на Борис, той  бе спрян за проверка от полицаите в Благоевград. Че Борис не е сляп и е таксиметров шофьор свидетелстват и съседите му в град Рила. Въпреки ТЕЛК-а за слепота, Борис е минал медицински преглед, за да има право да управлява автомобил.

Прегледът е бил при д-р Йордан Никлев, който е общопрактикуващ лека и в момента обслужва няколко села. Името му нашумя преди две години, когато полицаи нахлуха в медицински център в Дупница по сигнал за издаване на фалшиви медицински за професионални шофьори. На част от тях стоял подписа и печата на д-р Никлев. 

Кои са лекарите, на които Борис Димитров е бил пациент и са участвали в комисиите, взели решения за ТЕЛК през годините?  

В продължение на няколко дни благоевградските полицаи разпитват всички лекари от медицинското досие на Борис Димитров.

"Към момента е образувано досъдебното производство. Проведени са множество процесуално следствени действия. Същото в настоящия момент е докладвано на Районна прокуратура Благоевград за даване на допълнителни указания и за провеждането на допълнителни процесуално следствени действия", съобщи старши комисар Георги Кандев, директор на ОДМВР Благоевград. 

Срещаме се с лекарите от ТЕЛК–комисията, които са дали експертно мнение, че мъжът, който кара нерегламентирано такси, е за сто процента чужда помощ. Това са: председателят на комисията д–р Надка Александрова, д–р Огнян Иванов и д-р Елена Чучуганова. Липсва само офтамологът Юлия Кирилова, която е в болничен заради ковид. За 100% чужда помощ ли е Борис Димитров?

"Значи по документи, така е оценен. При нас всички болни, които се освидетелстват, представят документи от други специалисти по заболяването и ние работим спрямо действащата в момента законова Наредба за медицинска експертиза. Ако в документите има преувеличени неща, значи ние също не бихме могли да бъдем реални, но това могат да го обяснят тези, които подготвят документите за явяване на ТЕЛК", обясни д–р Надка Александрова от ТЕЛК Дупница–МБАЛ "Свети Иван Рилски".

Офтамологът, който е преценил и е дал експертно мнение, че Борис Димитров е сляп, е д–р Станислава Скринска. Решението, което го освидетелства още през 2017 г., е след консултация с нея. Три години по–късно и д–р Юлия Кирилова потвърждава диагнозата.

Д–р Скринска не желае да се среща с екипа ни. Търсим директора на болница "Свети Иван Рилски", от където е издадено решението за ТЕЛК-д-р Крум Бонев. Той е и собственик на Медицински център "Асклепий", от където е удостоверението на Борис Димитров за шофьорска книжка.

Темата е: Защо здрав човек има ТЕЛК за слепота със 100% и придружител, издаден от болницата, на която е директор и шофьорска книжка с медицинско от центъра, на който е управител и собственик?

"Аз съм назначил вътрешна комисия, която да разгледа случая и да имаме становище по случая за Борис Димитров. 2014-та година той се явява на ТЕЛК за 98% инвалидност, без право на чужда помощ. 2017-та година ново явяване на ТЕЛК - 99% с чужда помощ. 2020–та година - 100% с чужда помощ. В този период, този човек многократно, по искане на ТЕЛК, е консултиран със специалисти по очни болести в София, Благоевград, Дупница. 10.02 2014 г. и 2017 г. решенията идват след консултация на д-р Скринска. Лицето е освидетелствано с експертно решение от ТЕЛК Дупница с диагноза глаукома с отворен ъгъл, трайно намаление на зрението на двете очи и захарен диабет тип 2 - 100% инвалидност с чужда помощ, консултация с д-р Станислава Скринска - офталмолог Дупница", обясни д-р Крум Бонев, директор на МБАЛ "Свети Иван Рилски" и управител на МЦ "Асклепий".

Д-р Скринска е съдружник на д-р Бонев в медицинския център. След нея и д-р Юлия Кирилова потвърждава становището.  

"През този период пациентът е консултиран многократно по искане на ТЕЛК с рехабилитирани специалисти по офталмология, д-р Мира Холевич и д-р Васил Василев", обясни още д-р Крум Бонев.

Д-Р Васил Василев и д-р Мира Холевич не знаят обаче, че Борис Димитров е с ТЕЛК и е със 100% чужда помощ.

"Той би трябвало да вижда. Така ли? Щом съм му правила лазер, на слепи хора лазер не правим. 100 процента, значи грешката е в ТЕЛК-а .Според нашите документи вижда. Нито е за шофьорска книжка, нито е за сто процента чужда помощ", каза д-р Холевич.

Лекарите от ТЕЛК-Дупница смятат, че са били подведени.

"Те обикновено преиграват, сега аз нямам спомен. Но те обикновено ги водят, подават им стол. Възможно е да сме подведени, защото ние го виждаме, предварително сме прегледали документите, виждаме го с лична карта. Аз съм огорчена и възмутена, да не говоря, че и притеснена бих казала", обясни д-р Надка Александрова.

И д-р Васил Василев е на мнение, че таксиметровият шофьор от Рила нито е за шофьорска книжка, нито е за 100% чужда помощ. 

"При мен никога не е идвал някой да го води. Нали ме разбирате? На собствен ход е идвал на прегледи. Как ще е за чужда помощ? Това е изключено! Ние сме му свършили работа, защото ако не сме се намесили, той е щял да ослепее още 2013-та година, ако не са взети такива мерки. Но той има запазено зрение, с което може да се обслужва в живота си. Ние имаме хиляди болни и никой не знае кой, с какъв ТЕЛК е. В никакъв случай този пациент не е за чужда помощ. Къде, къде има по-тежки случаи, които в действителност са слепи двустранно и се нуждаят от това нещо. Трябва да отиде на такава комисия - ТОЛЕК се казва, към транспортна болница е. Там вече те им дават заключения и така нататък", обясни офтамологът д-р Васил Василев.

Борис Димитров обаче не е ходил на ТОЛЕК, защото е скрил, че има ТЕЛК, твърди управителят на МЦ "Асклепий".

"Този човек, медицинското, което му е издадено в медицински център "Асклепий", задължително там си подписват едни декларации и се пише: притежавам ТЕЛК, не притежавам ТЕЛК. Той е подписал декларация, в която казва, че няма ТЕЛК, тази декларация ние сме я предоставили на съдебните власти. Взе я шефът на Икономическа полиция Кюстендил", допълни д-р Крум Бонев.

Медицинското за шофьорската книжка на Борис Димитров е с подпис и печат на д-р Йордан Никлев, който както стана ясно от години не работи в Медицински център "Асклепий".

Според специалистите от ТЕЛК от некоректните медицински документи, излиза и нереално тяхното експертно решение.

"Идват с по две патерици, после ги хвърлил. Освен, че се срамувам, се страхувам за името си, защото нито го познавам човека…", каза още д-р Надка Александрова.

Какво означава 100% чужда помощ?

Добри Стоянов е незрящ. От 12 години не вижда и с двете си очи. Осъжда остро хора, които се ползват от ТЕЛК, без да го налага състоянието им. 

"Чужда помощ трябва да я получават, както примерно съм аз… Нищо не виждам".

Повече от пет години Борис Димитров взима пенсия за ТЕЛК със сто процента чужда помощ. Ползва и всички привилегии на експертното решение. А колко още има като него – не е ясно. Ясно е, че се освидетелствани по документи, без те реално да бъдат прегледани.

Борис вече не кара такси, а лекарите, издали му фалшиви документи, засега само се проверяват.   

Прокуратурата погна слепият такиметров шофьор от Рила