Преди време ви показахме как директор на Държавно ловно стопанство злоупотребява със служебно положение. Изписва сам на себе си бонуси, назначава съпругата си като домакин на стопанството. Учредява и частна фирма.

Веднага след като излъчихме нашето разследване, последва натиск за хората, осмелили се да говорят. Пробваха и да ни въздействат, за да не продължаваме темата. А междувременно получихме нови сигнали за още злоупотреби в ДЛС “Тракия“.

Вижте втора част на разследването на Тина Ивайлова и екипа на Glasnews.bg.

Нови сигнали за злоупотреби в ДЛС “Тракия“. Преди това обаче нека си припомним, защо от директорът на Държавно ловно стопанство “Тракия” зависи, дали ловците от ловна дружинка “Скобелево” ще могат да отидат на лов, след като вече трета поредна година нямат тази възможност. Хората от въпросната дружинка решават да напуснат Сдружение „Сокол“ и да преминат в Сдружение “Съединение“. И започва дело.

Разбираме, че да се стигне до точния брой ловци, необходим за отказа на Христов, е направен нов устав на Сдружение “Сокол”. Забележете! Този устав е създаден след решенията на съда и преди категоричния отказ на директора на ДЛС “Тракия”.

„Това е умишлено направено, за да могат да спечелят делото. Те си служат само с такива работи, само с измами,“ смята председателят на сдружение “Съединение 1906“ - Гено Чобанов.

След първа част на нашето разследване последва натиск върху хората, които дадоха изявление пред камерата ни и върху бивши служители на ДЛС “Тракия”. Няколко души бяха привикани в полицията и държани на разпити с часове. Стигна се и до това:

„Веднага след излъчването на вашия репортаж, се получи изненадващ сигнал. Полиция, горски, горска охрана пристигнаха в село Скобелево, като са извършвали проверка на баща ми с абсурдното обвинение за бракониерство. Това е скандално понеже района, в който е бил той заедно с кучетата, държа да отбележа, че е нямало пушка и той не е бил на лов, а е бил за гъби.

Ние в района си имаме собствени земи. За мен това е натиск. Кучетата са задържани. До този момент не желаят да ги освободят и искам да кажа, че ако не бъдат освободени кучетата, ще сезирам всички органи за защита на животните и ще направя протест пред Чикерица,“ обяви Йордан Терзиев - секретар на ловна дружинка „Скобелево.“

Междувременно Огнян Христов даде изявление в няколко медии и ни нарече „поръчкови журналисти“. Изпрати и в писмен вид право на отговор до юристите на NOVA. Ще го покажем, въпреки че не е необходимо, тук сме дали право на отговор на г-н Христов по всички законови процедури. Вече ви показахме как в първа част на нашето разследване.

В правото си на отговор Огнян Христов посочва, че мотивът за отказа му да премести ловна дружинка „Скобелево“ е, че след извършена проверка е установил, че ловците са 39, въпреки че съдът казва, че не са толкова.

Христов твърди също, че го интересува само да има изричен акт, а не кой е плащал и кой е изгубил правата си. Твърди също, че е  извършил проверка по стария устав. Само че в устава, действащ тогава, ясно е посочено, че членството се прекратява, ако не е платен членския внос до края на годината. Всичко това, г-н Христов, означава, че Вие нито изпълнявате решението на съда, нито се съобразявате с устава на сдружението.

Христов отрича всички злоупотреби, за които ви разказахме. Като например, че е назначил съпругата си като домакин на стопанството. Само че в официалния отговор на Министерството на земеделието ясно е посочено, че Елена Балиева е назначена на 11.09. 2013 г. от Огнян Христов в качеството му на временно изпълняващ длъжността директор.

 

Христов отрича и че е начислявал сам на себе си бонуси. Във видеото ви показваме отново документа, с който доказваме, че това е така.

Огнян Христов отрича да е имал имоти в село Белащица. Само че от справка в Агенцията по вписванията виждаме друго: съпругата му и близък до семейството човек са продали няколко такива, на които в момента се строят къщи от други фирми. Прав е само за едно: къщата, която показахме в първа част не е негова. Извинихме се на собственика за допуснатата неточност. Имотите, които съпругата на Христов е продала, се намират в близост до тази къща и са с доста по-голяма площ. Продажбата се осъществява, чрез фирмата, която е изпълнявала поръчки в стопанството, на което Христов е директор.

От Имотния регистър разбираме също, че Христов е закупил три парцела в Боляринска гора, където се намира вилата, която строи и пътя, който води до нея. Само на няколко километра в ловно стопанство “Чикерица”, където е и кабинетът на директора откриваме и още едно място. Обособено е с машини за сортиране и добиване на инертни материали като чакъл, пясък, баластра и други. Достъпът до него е ограничен с бариера. Законно ли са се добивали и се добиват тук тези материали? И дали не са използвани за направата на пътя и вилата на директора?

Разбираме също, че наскоро Христов се е сдобил и с още един имот. Сградата се намира на входа на село Трилистник, отново само на няколко километра от Чикерица. Къщата е била бивша база на планинската спасителна служба, а оборудването, което Огнян Христов продава от личния си профил в социалните мрежи е на Червения кръст.

В деня, в който пред няколко медии Христов ни нарече "поръчкови",  се опита през трето лице да ни въздейства, за да мълчим и да не продължаваме темата. С нас обаче се свързаха още хора със сигнали за злоупотреби, за които разказваме във видеото. С екипа ни се свързаха ловци от четири дружинки, както и потърпевши от директора на ДЛС “Тракия”. За всичко това, разказваме във видеото. На тези ли хора сме поръчка г-н Христов? Продължаваме да следим случая.