Преди няколко дни Апелативен съд-Пловдив остави за постоянно в ареста шефа на Трето районно управление Самуил Хаджиев, полицай Атанас Качаков и другите двама задържани - Данаил Димитров и Симеон Иванов. Според прокуратурата те са участвали в тежки криминални престъпления. Последваха и обвинения.

В първа част на нашето разследване ви показахме схемите на наказателния отряд. Сега предстои да ви разкажем за отвличането и побоя над 28-годишния Фарук Манаф, който за пръв път говори пред екипа на GlasNews.bg. Защо е пребит и какво означава „полицейска трева“?

Вижте втора част на разследването ни:

Хората, които разказват историите си във видеото, са жертви на полицейски произвол. Заради криминалното им минало са компрометирани. Това ги прави лесна мишена за наказателния отряд от Трето РУ в Пловдив, които търсят именно такива хора, защото е по-малко вероятно те да си търсят правата.

Престъпници под пагона, или от другата страна на закона ВИДЕО

В първа част на нашето разследване ви разказахме как бе предотвратено изнасянето на половин тон марихуана, отглеждана за медицински цели, на стойност няколко милиона лева. Стана ясно, че и директорът на пловдивската полиция също се е оказал на местопрестъплението. Показахме ви и склада за съхранение на марихуана, който е собственост на частна фирма в село Болярци. Чухте и телефонен разговор на Спешния център 112, в който жена съобщава за подготовка за кражба от склада. Съобщава номер на автомобил, както и това, че в него са се возили трима мъже, които се представили за полицаи.

Стана ясно, че автомобилът, чийто регистрационен номер жената диктува, е собственост на Самуил Хаджиев - началника на Трето РУ в Пловдив. По данни на прокуратурата, той и колегите му се приготвили да изнесат половин тон марихуана от склада. По наша информация преди това полицаите тествали качеството на конопа не в специализирана лаборатория, а чрез известни пловдивски дилъри, които са потвърдили, че могат да продадат стоката.

Разказахме ви и хронологията на събитията в нощта на 5-и срещу 6 април. Според наши източници по-рано през деня на 5 април секретен пост от цивилни полицаи наблюдават и обикалят района около склада. Докладват на Самуил Хаджиев дали има движение и дали влизат и излизат автомобили. Надвечер с личния автомобил на началника на Трето РУ, в извънработно време, до склада идват самият Самуил Хаджиев и лично директорът на пловдивската полиция – Йордан Рогачев. Решено е да се действа, но на секретния пост е обяснено, че всичко е наред и собственикът на склада има всички надлежни разрешителни. Тази версия обаче е само за секретния пост, за да не стават свидетели на последвалите действия. Рогачев и Хаджиев се връщат в Пловдив. Само че около полунощ началникът на Трето РУ отново идва в селото с още двама полицейски служители - единият от тях е сред най-доверените  хора на Хаджиев и служителят от отдел Криминална полиция Атанас Качаков. Връщат се, за да извършат кражбата, която е осуетена.

Последваха обвинения на Самуил Хаджиев и Атанас Качаков. За това, че в съучастие са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана от обект на фирма.

Версията на началника на Трето РУ, представена от адвокат Марковски, е, че предвид огромното количество на тревата той лично се качва в автомобила си и уведомява директора на полицията Йордан Рогачев. Случва се в 21.00 часа в извънработно време.

„Става въпрос за извършване на една проверка, която е съгласувана с ръководството на областната дирекция на МВР Пловдив по повод постъпила оперативна информация за съхранение на 10 тона марихуана. Той получава оперативна информация, докладва я на глав. комисар г-н Рогачев, след което го взима да проверят двамата дали там има такова огромно количество марихуана“, обяви защитникът на Самуил Хаджиев - адвокат Димитър Марковски.

Не става ясно обаче кога Хаджиев е получил сигнала за 10-те тона марихуана? Секретният пост на служители от Криминална към Трето е бил сложен още сутринта. И защо Хаджиев и Рогачев отиват чак в 21.00 часа, предвид тежестта на сигнала?

Според Марковски всичките действия на Хаджиев са били „документирани в докладни записки, подкрепени от разпит на негови подчинени колеги, които са многократно разпитани от органите на разследването.“

В защитната си теза адвокат Марковски съобщава още, че след като са отишли на място и са направили щателна проверка, Хаджиев и Рогачев са позвънили на директора на полицията в Асеновград, който е потвърдил, че там се отглежда индустриален коноп с всички необходими разрешителни. Документи, свързани с тези разрешителни, обаче са подписани още през октомври месец от Йордан Рогачев. Да предположим, че той е забравил предвид големия му обем от работа и след като е получил информация от началника на полицията в Асеновград, че там всичко е законно, те са освободили секретния пост и са се прибрали в Пловдив. Всичко би било достоверно, само че в 12.30 постъпва сигналът на 112.

Кое наложи Самуил Хаджиев, служителят Качаков и още едно неизвестно засега лице в техния автомобил да се върнат в склада, след като са се уверили, че всичко е законно? Не беше ли редно, ако нещо е наложило нова полицейска работа, вече да има униформени служители от Асеновград? Кое наложи тяхното бягство? Кое в оперативната им работа наложи да не изчакат жената и униформените полицаи, при условие, че е видно от записа, който имаме от 112, че жената е видимо притеснена?

Свидетелските показания не са просто предположения и тези, както твърди адвокат Марковски, а разследващите разполагат и с видеозаписи от камери, които потвърждават думите на подателите на сигнала за кражба.

И ако записите от камери в случая с Болярци се пазят, то в други случаи, като този с отвлечения и пребит Фарук Манаф, записите от камери, документирали случилото се в района на Трето РУ, умишлено са унищожени. За побоя над младия мъж са задържани и обвинени острието на ударната бригада – Атанас Качаков и още двама криминално проявени. Как е отвлечен Фарук Манаф, а след това пребит?

„На 16 ноември ме извикаха в Пловдив, от Трето РУ. И аз казах първо да ми изпратят призовка, обаче се явих с адвокат там. При Булкин (Кръстьо Булкин е началник на Криминална полиция към Трето РУ - Б.р.) Бях закупил един джип преди 7-8 години от София, който съм го продал и прехвърлил. Нищо не се води на мое име. Някаква кражба била станала с този джип, просто бях с адвокат и нямаше какво да ми кажат. Написах едно кратко обяснение, че съм продал джипа и на излизане вече адвокатът се качи в неговата кола. Тръгнах си и аз пеш в посока пешеходния мост. Някъде около 30 метра след Районното дойде г-на Атанас Качаков и се представи, извади си значката. Аз му викам: „Преди една минута бях във вашето управление, в Районното“. Той каза: “Да, сега ще видиш!" Качиха ме в един автомобил, сложиха ми една качулка на главата и Качака започна: "Къде е тревата?" И неговите действия бяха да ми сложи качулка на главата и да пита: „Къде е тревата?“, разказа Фарук Манаф.

Фарук, който има полицейско досие и условна присъда за притежание на наркотици, попаднал в полезрението на полицейско-криминалното ООД, тъй като според тях разполагал с информация за местоположението на сериозно количество открадната марихуана.

„Аз му викам: Каква трева търсите? Сега ще видиш ми каза. И от там се озовах в една изоставена постройка. И от там се започна боят. Биха ме Дидо Ръкавичката, Стелиян, Симеон-Главата, Атанас Качаков. И най-интересно беше, че си говориха на „колеги“ с Атанас Качаков, на „колеги“, допълва Фарук.

Интересно е с обръщението „колеги“, кой за какъв се мисли? Атанас Качаков ли за бандит, или бандитите се мислят за полицаи?

„Боят започна, без да знам защо. Постоянно ме питаха: „Къде е тревата?“ И аз им казвам: „Не знам, нямам нищо общо с вашата открадната трева, защото те ми казват, че е открадната.“ Открадната е някаква си плантация. Къде, не знаех… И от там се започна. Атанас Качаков - полицаят, ми мушна в джоба пликче найлоново. Знаеше, че имам условна присъда. Заплаши ме, че ще си я излежа. Даже думите му бяха: Ако пуснеш жалба, обещавам ти, че ще се погрижа да си излежиш условната присъда“, обясни Манаф.

Съпругата му Габриела почти става свидетел на отвличането.

„И ми звънна към 13.00 часа и ми каза: Габче, спокойно, всичко е наред. Прибирам се към у дома. Последваха 2-3 минути мълчание и ми каза: Габче, Габче, бързо звънни на адвоката! След което ми затвори телефона, аз се опитах отново да му звънна, но телефонът му беше изключен. Звъннах на адвоката и му казах: Нещо стана. Той ми каза: Спокойно, ние се разбрахме да дойде в кантората. И му казах: Обаче някой затвори телефона. Моля ви проверете дали не са го прибрали пак там“,  разказва съпругата на Фарук - Габриела.

Докато тя го търси, униженията и изтезанията в изоставената постройка продължават повече от два часа.

„Той ми каза, че не може да го открие никъде. Че е звънял във всяко едно РУ в Пловдив и него го няма. Аз реших да звънна на въпросния Булкин и той ми каза: Аз току-що ги изпратих, спокойно, всичко е наред. И отново го питам: Къде е мъжът ми? Един момент, сега ще попитам колега. И чувам как казва: Абе, колега, тук имаме ли задържан за нарко…? Млъква. За автомобил, за автомобил. И колегата му казва: Нямаме такъв задържан“, допълва Габриела.

Докато го бият в изоставената сграда, Фарук разбира, че всичко това му се случва заради открадната плантация с марихуана.

„С белезници на ръцете, на стол. Опитаха се да се гаврят, вадиха ми пистолети. Дидо Ръкавичката извади пистолет. Имаше и други гаври, които не искам да коментирам. Тежко беше. Качака също каза: Ако пуснеш жалба, обещавам ти… Щял да ми удуши детето, пред моите очи. И имаше коментар, че много лесно са ме взели. Да съм видел, че ако решат, пак толкова лесно щели да ме отвличат. Даже имаше закани, че у нас ще дойдат“, обяснява Фарук.

След повече от два часа тормоз го оставят в близост до Шекер махала. С такси отива при негов приятел, защото е обезобразен и не иска близките му да го виждат. Вечерта съпругата му получава заплахи по телефона. Записва някои от разговорите.

„Вдигам телефона и мъжки глас: Къде е този мангал? Къде е, къде е? Къде е мъжът ти? Дали са му два часа и половина. Тези два часа и половина изтекоха! И ми затвориха телефона“, разказва Габриела.

Габриела успяла да запише тези разговори. Записите са предадени на Вътрешна сигурност.

„Взела съм си детето в 11-12 часа по нощите и съм бягала с детето в ръце, със спящото ми бебе на една годинка. Отседнахме в неговия приятел. Идва да ми взима багажа и го гледам от дясната му страна, обезобразен. Окото му… и аз изпадам в шок, ужас. Детето се събуди. Видя го и започна да пищи. После се съблече, целият беше в синини - ребра, гърди, ръце, крака. И детето ми стана свидетел на всичко това. Видя баща си обезобразен. Той беше ужасен, лицето му беше…“, спомня си младата жена.

След побоя Фарук решава да си търси правата. Отива  да си извади медицинско. Само че в Пловдив не успява, защото:

„Споделям какво се е случило и те ми казват: Изчакай да се обадим на шефа на Трето РУ и да видим. Да не си изядем хляба“, обяснява Манаф.

Така той решава до отиде в София. Изкарва медицинско и подава жалби във Вътрешна сигурност и прокуратурата. Това негово действие обаче провокирало и следващите престъпни действия на групата. Месец след побоя и подаване на жалбата Фарук е спрян от полиция в Карлово, а в колата му са открити наркотици. Разбира се, нито проверката е случайна, нито "откритата дрога". Според източници от разследването наркотиците са предварително поставени в автомобила на Фарук. Доказва го и следственият експеримент, направен 5 месеца по-късно.

„В акцията в Карлово, която ми направиха, единият от полицаите ми вика: Това ти е коледният подарък. Бях задържан за 24 часа в управлението, никой не дойде при мен да разговаря. Никой нямаше интерес от къде са тези наркотици. Само ми казаха: Ти си знаеш за какво си тук. Тепърва се започва! Цял живот ще е така. Какви полицаи са? Не знам…"

Следва бързо производство и тъй като Фарук Манаф е в изпитателен срок, той заминава директно в ареста, където остава четири месеца. По-късно разследването доказа, че Фарук е бил "нареден" по схемата, прилагана и при други набелязани "за отстрел", и за която вече ви разказахме.

Заплахите продължават и в ареста, защото извършителите на побоя са били силно притеснени от започналото разследване на Вътрешна сигурност за побоя над Фарук и за открадната марихуана, която е на стойност стотици хиляди левове. Наричат я полицейска трева, защото след кражбата лично единият от задържаните – Атанас Качаков, отвлича Фарук с останалите подсъдими, които си говорят на „колега“, за да я намерят. Като добавим и организацията с подхвърлянето на наркотиците на Фарук и с побой над още хора в полицията, можем да предположим, че не става въпрос за приятелска услуга. Дали това е така? Нека преценят компетентните органи. Ние само показваме фактите…

Докато Фарук е в ареста, разпитани и пребити са още много хора. Само няколко се престрашават да подадат жалба. Един от тях е Кирил Рашев.

„Една сутрин те дойдоха направо вкъщи. Звъняха на звънеца. Те бяха двама полицаи и казаха, че трябва да отидем за някакви документи в районното в Сопот. Качиха ме в патрулката и не ме оставиха в сопотското РПУ, а ме закараха в карловското РПУ, където ме качиха първо при началника. Той ме попита: Знаеш ли за какво си тук? Аз му отговорих, че не знам. Той каза: Ще разбереш след малко.

Преместиха ме в друга стая и  започнаха да ме питат за Фарук, дали го познавам. Дали съм си купувал от него наркотици. Те казаха, че евентуално, ако не подпиша показанията срещу него - те ги бяха подготвили на един лист предварително, до два дни при него и може би мен ще ме чака и по-лоша съдба от неговата. Единият от полицаите каза, че ще направи всичко възможно да ме уволни от работа. Каза: Ще се кача в ресторанта, в който работиш, ще ти подхвърля две топчета и автоматично отиваш при твоя приятел… И аз, естествено, отказах. Последва побой. Обиди, боклук, наркоман сплескан. Имаше удари с палка в тила, в главата, гавриха се с мен, обиждаха ме. 6 часа тормоз. Имах болки в главата, бедрата, бъбреците. Малтретиране, тормозеха ме, обиждаха ме. Единият ми се изплю в лицето. Центрираха ме с един шамар да отида към другия, държаха ме три часа прав и ме биеха с палка…“, разказва Кирил Рашев.

Рашев изкарва медицинско и пуска жалба в Районна прокуратура Пловдив. Преписката е прекратена заради липса на доказателства.

По случая с Фарук Вътрешна сигурност работи повече от 6 месеца. Преди месец той бе освободен под гаранция, а сега предстои да му бъдат свалени обвиненията за притежание на наркотици, защото следственият експеримент и още доказателства го оневиняват. Какво свързва всички пребити и набелязани, освен че се познават с Фарук и криминалното им минало? Дали става въпрос само за откраднатата полицейска трева? Случайно или не близо до родните места на потърпевшите един от задържаните - Симеон Иванов, отглежда коне. Всеки в района знае, че постройките и вилата се ползват от него. Там откриваме гуми, вероятно използвани като саксии за отглеждане на марихуана. В тях и с просто око се вижда, че е имало реколта. В близост има и вода. От наши източници разбираме, че това е мястото, където близо три години е отглеждана марихуана. И само на двеста метра от вила откриваме две ниви с изкопани дупки. Консултираме се със специалисти и разбираме, че всичко е добре подготвено и изчислено за отглеждане на марихуана. Дори и цистерната под земята, която откриваме, е там, за да се полива засаденото.

Следва продължение!