Преди време ви показахме историята на една жена от Стара Загора, която твърди, че е жертва на домашно насилие. Мария Делчева разказа как години наред е била жертва на насилие и тормоз. А в последните два месеца не е виждала сина си, който е с тежко заболяване. Жената имаше ограничителна заповед да не вижда детето си. Няколко дни след като излъчихме репортажа ни, майка и син са заедно отново. Как се случи това?

След 3-часово заседание на Районния съд в Стара Загора, магистратите отмениха ограничителната заповед и по този начин майка и син се събраха след дълга раздяла.

За случая на Мария ни потърси нейната бивша свекърва, която от години живее и работи в Италия: Твърди, че е ставала свидетел как  синът и бие снаха й им двете им деца. Нека си припомним историята на Мария. История за болка и страх.

Разказ от първо лице за болката и страха ВИДЕО

За да докаже истината, че е жертва на домашно насилие,  Мария се съгласи а се подложи на най-новата технология в детекцията на лъжата – Айдетект плюс, а резултатът показа, че тя е бита и тормозена.  

Стана ясно също, че при едно от посещенията на детето при баща си, той не го връща на майката и го задържа повече от два месеца. Междувременно, момчето, което е на  18 години подписва искане да бъде наложена ограничителна заповед на майка му. Съдът издава заповед.

В обжалването на решението на съда, майката се позовава на тежкото заболяване на сина си и оспорва твърдението, че Пламен е подписал собственоръчно и доброволно искането за ограничителна заповед.

Може ли 18-годишният Пламен да вземе решение сам за себе си? Иска ли той да не вижда майка си, както се твърди в ограничителната заповед, подписана от него? Предвид здравословното състояние на детето, това не може да се случи. Твърди психиатърът, подписал съдебно—психиатричната експертиза, представена пред съда преди няколко дни по време на делото за удължаване на ограничителната заповед.

Съдът прие експертизата на психиатрите, разпитани бяха и свидетели. Решението: пада ограничителната заповед, а родителите подписаха споразумение за споделено родителство.

„Щастлива съм! И с нетърпение очаквам да го взема от Дневния център. Пада ограничителната заповед и направиха писмено споразумение, което е задължен да го спазва.“, каза Мария Делчева.

Според експертите в България в много голям процент от случаите след разпадането на съпружеската двойка или семейната, следва и разпадането на двойката като родители.

„За децата е много важно да растат в хармонична семейна среда, хармонично отношение между родителите, независимо дали са заедно или не. Да не бъдат ползвани в междуродителската война. Насилие над детето е да не му позволяваш контакт с другия родител, когато те са разделени. Или да говориш против него. Това е насилие над детето.“, обясни психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Мария Делчева води още дело за пълно запрещение над сина й Пламе, както и  за родителските права над дъщеря й  Галения. След като видяха разказа й,  последва вълна от съпричастност. Много хора се свързаха с екипа ни да помогнат с каквото могат на Мария. Жените мотористки от Сдружение "Lady Bikers" също се свързаха с нас. 

„Искаме да нарушаваме мълчанието чрез публичното говорене, за да ни намерят хората и жените. Ние нямаме средства.  Не сме голяма организация, която може да помогне за настаняване, намиране на работа, психологическа и друга подкрепа на жените преживели домашно насилие. Но искаме те да знаят, че където и да се намират в България, те може да разчитат на нас. Могат да ни пишат.“, обясни Мария Маринова.

 

„Когато има някого, на когото могат да кажат истината, този някой може наистина да извърви стъпките задно с теб и да получиш някаква защита, което е най-хубавото. Това всъщност е основната причина аз да подкрепям такава кампания. Колкото повече жени се обърнат към нас, на толкова повече може да помогнем.“, каза експертът Диана Русинова, която също е член на Сдружение "Lady Bikers".

Лили Осойска -председател на Сдружението на жените мотористки

„Аз лично съм имала досег  с няколко жени до сега, на които съм им казвала:  „Момичета, имате избор!" Изборът започва с това да кажеш: Аз заслужавам!“, каза председателят на сдружението на жените мотористки Лили Осойска.

Такъв избор Мария Делчева е направила преди две години и въпреки всички трудности не се предава. Продължава да вярва, че :

„Щастлива съм, наистина. Благодарение на вас, стигнах до този щастлив край. Благодарна съм на всички хора, които продължават да ме подкрепят и ми вярват. Живяла съм честно, никога никой не съм излъгала и ощетила. Единствено искам спокоен живот за себе си и за децата си. И за околните, близки хора покрай мене. Надявам се, ще се подредят нещата…“.m

В понеделник Мария трябва да вземе сина си Пламен от Дневния център, както е посочено в решението на съда в Стара Загора.