Преди година и половина  екипът ни беше потърсен за помощ от жители на село Беренде, които възмутени разказаха, че безхаберие затрива един от най-уникалните храмове в България - "Св. Св. Петър и Павел", който се мери с Боянската църква по безценни стенописи и възраст. Смята се, че храмът е построен по времето на Иван Асен II през 13 век. Тук е изрисуван ликът на владетеля, а има хипотеза, че той може и да е погребан в светата обител. Храмът в Беренде се рушеше  пред погледите на институциите и Българската православна църква. Досега. Оказа се, че реставрация е започнала.

Средновековният храм "Св. Св. Петър и Павел" се намира до драгоманското село Беренде, по-точно в местността "Селище", на левия бряг на река Нишава.

През април 2019-а открихме храма в почти рушащо се състояние. Гробището до църквата и сега прилича на декор за филм на ужасите.

„Църквата се поддържаше много. Имаше хора, които я посещаваха. Имаше килими, пътеки. Обаче сега казват, че по  време на партизанското движение са обезобразили стенописите“, разказа местният жител Филип Симов.

„Ценното е, че тя съществува от 13-и век. Има различни легенди за нея. Тя все пак е гробищна църква. Някои от тях се базират на исторически данни. Твърди се, че когато цар Иван Асен Втори е отивал към съседните държави, е минавал от тук и си е оставил царските атрибути. Покойният Божидар Димитров подхвърли версията, че спокойно може и да е погребан там“, допълни кметът на Драгоман Андрей Иванов.

През 2017 г. професор Божидар Димитров обяви, че има планове за преместването на църквата „Св. Петър и Павел“ в Националния исторически музей. Храмът, освен със стенописите си от  XIII в., е уникален с единственото запазено изображение на Иван Асен II.

„За да може да се види от всички посетители и гости на България. Но местната общност, включително и ние, застанахме зад вариант Б за църквата. Да си остане на същото място, където е изградена, и да бъде съхранена във вид, в който е достъпен за жители и поклонници“, спомня си Андрей Иванов.

Само че  три години по-късно тя все още не е достъпна. Църквата остава в селото. Не само заради несъгласието на хората, но и заради това, че проф. Димитров получава уверение от ръководството на община Драгоман и църковното настоятелство, че ще се направи всичко възможно за реставрацията й. През април миналата година открихме храма в ужасно състояние.

Разбрахме, че е починал предишният свещеник, а след смъртта му е подменено старото църковно настоятелство, без тяхно знание.

„Бяха разбили църквата, имаше някакъв обков, който беше задигнат. И за да не тече, бяха отпуснали някаква малка сума. След това беше хванал двама-трима от възрастните, единият от които пиеше много. Изтеглиха парите, а отпред все едно кокошарник са замазвали, не църква“, разказа Надежда Симова, бивш църковен настоятел.

Замазали я с вар, а на въпроса: Къде са отпуснатите пари?, от Софийска Света Митрополия не могли да отговорят. Единствено пътят от селото  до църквата бил направен, защото предишният бил стръмен и черен. Сега пътят е разширен, но по него може да се мине само с високопроходима техника. Защото не е  асфалтиран. 25 хиляди лева не стигнали да бъде довършен.

Интересен е фактът, че в медиите преди три години се появява информация, че е започнал ремонт на храма и реставрация на стенописите.

Ресорният зам.-кмет Лидия Банкова тогава ни обясни, че има издействана сума  от Софийска Света митрополия от анонимен дарител за възстановяване на храма. Само че реставрация не започва.

След година и половина отново се върнахме  в Беренде. Оказа се, че след нашата намеса е започнало възстановяване на храма.

Колко време обаче е необходимо за реставрацията на църквата, която напомня за средновековната ни история? На всички наши въпроси отговори един от най-известните и признати в страната ни и света реставратори - Владимир Цветков. Работил е по реставрацията на Боянската църква, църквата Св. Стефан в Истанбул, Голямата базилика в Плиска и много други храмове. От него разбираме, че не само се работи, но и има голям напредък във възстановяването една от най-старите църкви у нас.

„Работата започна през април миналата година, след договор със Софийска митрополия, която е собственик на църквата. След съгласуване с Министерството на културата започнаха работите. Може би година и половина преди да започнем  същинската реставрация и стенописите  беше направен ремонт на покрива и на дренажа със средства осигурени от Дирекцията по Вероизповеданията, които бяха приведени на община Драгоман. Като цяло църквата е изчистена, белият воал, той покриваше повърхността, беше премахнат. Вече виждаме това което е останало след 700 и повече години на стената“, разказа Владимир Цветков.

Възстановителните работи обаче не протичат безпроблемно. Разбираме, че под дренажа прониква вода и това затруднява дейностите по реставрацията.

„Материалите, с които се работи, изискват определена среда, влажност и температура. И в момента са изготвени проекти, които да отвеждат тази вода от основите при снеготопене. Отвътре ще бъдат направени нови мероприятия и там ще бъде създадено условие тази вода, която е в основите, да бъде възможно да се изпарява“, обясни Владимир Цветков.

Проектът е внесен в Софийска митрополия. Имаме уверение и от там в лицето на архимандрит Василий, че в най-скоро време той ще бъде разгледан и проблемът ще бъде решен.

„Ако те не го направят, ние досега 18 храма възстановихме, ще го направим ние с лични дарения“, подчерта зам.-кметът на Драгоман Лидия  Банкова.

След като се направи защитно покритие на сградата и се реставрират стенописите, тя трябва да се пази съхранява и поддържа.

„Защото, ако не се поддържа една сграда, тя се руши. Тя е оцеляла 700 години, което е уникално. Конструктивно е в много добро състояние, и това е голям шанс за нас. И голяма отговорност, защото тази  църква е знакова“, допълни реставраторът Владимир Цветков.

Знакова е и за хората в Беренде, и за тези, които тепърва се запознават с историята на храма.

„Много посетители са идвали от цяла България. Идвали са от Италия…“, спомня си Филип Симов.

Идвали са и ще идват. Поне така обещаха институциите. А другата добра новина, с която ни посрещнаха след година и половина, е, че Маломаловския манастир вече има нотариален акт. Той е напълно разрушен и само останките от църквата напомнят за съществуването му. Предстои община Драгоман да кандидатства по програма за европейски средства и още една светиня да бъде възстановена.

„Освен манастирски сгради, църквата няма стенописи.  Оказа се обаче, че тези стенописи са свалени навремето от реставратора и се съхраняват в Драгоман…“, обясни Владимир Цветков.

Реставрацията на светата обител в село Беренде започна, а надяваме се скоро да започне и възстановяването на Маломаловския манастир, а потресаващите кадри от  репортажа никога повече да не бъдат показани. Всичко по темата вижте: