Covid 19 засегна кражбите по домовете, но не и тези в хранителни магазини, големи хипермакети, аптеки ,бензиностанции, както и в големи фирми. Причината според експерти е, че  много хора останаха без работа и доходи. И докато едни помагат на нуждаещи се с храна, както ви показахме в няколко репортажи, други измислиха как да използват извънредното положение, за  да си набавят пари и хранителни продукти по престъпен начин. Задължителната маска се оказа доста потребна за това.

Няколко секунди и маска, която сега е задължително да носим. Като мъжът, който влиза като клиент в квартален магазин в „Обеля“ на 22.04, преди няколко  дни. Мануела Георгиева се приготвяла за края на работния ден.

„В 20 часа може би и 5 минути влиза млад мъж, сравнително млад на 35 години с маска от плат. С качулка и с празна торбичка в ръка за пазар найлонова, застава пред касата с пистолет в ръка и казва : Дай ми парите!“, разказва Мануела Георгиева.

В първия момент помислила, че е  шега. Дава му около 100 лева. От кадрите на охранителните камери се вижда как мъжът посяга да отвори преградата, сложена заради извънредното положение.

„Този човек е доста смел, защото от както сме в извънредно положение тук в магазина се пуска по един човек, другите чакат на опашка“, споделя младата жена.

Всичко  се случва за 46 секунди.

„Наистина много се притесних. Наистина мисълта какво можеше да се случи, , но факта, че влиза човек с маска и с качулка сега по никакъв начин сега не те притеснява и не те шокира. Според мен сега тези хора злоупотребяват с това положение. Реално зад тази маска и тази качулка, може да е един нормален мъж без работа, без пари. Вкъщи да го чакат жена, деца и той да реши че това е единствения изход. Този човек може да бъде всеки.“, допълва Мануела.

Няколко дни в бензиностанция, в близост до магазина на Мануела е извършен идентичен въоръжен обир.

Мъжът, който влиза отново е  с пистолет и отново е с хирургическа маска. А бензиностанцията се намира в близост до магазина на Мануела. Случва се няколко дни по-рано.

 „Около 4.00 часа сутринта , влиза маскиран човек и вади пистолет и тръгва към касата, вади пистолета насочва го към касиерката , дърпа си касата , прибира си парите , завърта се и дим да го няма“, разказва  Здравко Соколов-работник в бензиностанцията.

Взима целия оборот от 600 лева.

„Не можем да ги забраним тези маски, точно в този момент, но гледаме, заключваме се…“, коментира Николов.

Заключват се и в този магазин в пловдивското село Чалъкови. Само, че крадците тук са доста по-изобретателни. Не идват в работно време и не носят оръжие. Носят обаче костюми, наподобяващи тези  срещу Covid 19.

 От кадрите  охранителните камери на улицата пред магазина  разбираме, че мъжете са четирима./кадри само външни как бягат, няма вътрешни магазина/ Действали са бързо и напълнили няколко торби с храна. Нещо обаче, ги е притеснило защото скрили торбите на колко метра от магазина в изоставена постройка в двора на местната църква.

От началото на извънредното положение кражби на хранителни продукти са извършени в десетки големи хипермакети в София. Собствениците отказаха коментар.

Според експерти причината е в това, че в ситуация на извънредно положение хората се чувстват несигурни и това може да доведе до ескалация.

„Смятам, че ако не се вземат адекватни мерки в тая насока от страна на граждани и от страна на правораздавателните органи и от страна на собствениците на фирми, ще има доста работа в тая насока. В момента в който икономическата стегнация стане по –голяма, със сигурност това ще доведе на много сериозна ескалация на всички видове престъпления.“, коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.

Коментарът на експертите и  как крадците използват извънредното положение в страната ни? Вижте: