Свалянето на презерватив по време на секс без съгласие – действие, известно като „stealthing“ – ще бъде криминализирано в Южна Австралия, като признатите за виновни ще бъдат наказани до доживотен затвор.

Законопроектът за забрана на тази практика, за която се твърди, че е извършена срещу всяка трета жена, вчера мина през горната камара на парламента на щата Южна Австралия и сега трябва да мине и през долната камара.

Кони Бонарос, депутат от Южна Австралия, описа това действие йато „отвратителен акт на предателство“ и каза, че законопроектът на нейния личен член ще гарантира, че ще бъде разгледан по подходящ начин от полицията и съдилищата, предава ABC.

„Това трябваше да бъде криминализирано преди години“, допълва г-жа Бонарос в изявление.

„Подобни гротескни прояви на непристойност заслужават да бъдат третирани по същия начин като изнасилване и престъпление, наказуемо с лишаване от свобода.“, заявява още тя.

Проучване на университета Монаш през 2018 г. установява, че от повече от 2000 анкетирани души, една на всеки три жени и един на всеки пет мъже, които правят секс с мъже, са били жертва на „stealthing“. 

Г-жа Бонарос казва, че това е "по-често, отколкото повечето хора вярват". 

„Според новото законодателство премахването на презерватив по време на секс без съгласието на другия вече ще бъде престъпление, което се наказва с доживотен затвор“, каза тя.

Правителството на ЮА по-рано се ангажира да подкрепи законопроекта на г-жа Бонарос, като главният прокурор Кям Махер описа грозното действие като „коварна практика“. 

„Този законопроект изрично гарантира, че това действие е обхванато от нашия наказателен закон и хората, които участват в нея, могат да бъдат обвинени в сексуални престъпления“, посочва той.