Отвращението може да стане вълнуващо поради привлекателността на табуто, каза психологът Джъстин Лемилър. Той обясни връзката между отвращението и сексуалната възбуда в колона за мнения за Psychology Today.

„Отвращението обикновено намалява възбудата, но за някои неприятните неща са сексуален фетиш. Връзката между отвращението и сексуалната възбуда е сложна, тъй като отвращението може както да увеличи, така и да намали възбудата, отбеляза психологът.

Сексапилът на отвращението понякога се крие във факта, че правенето на отвратителни неща е табу, а табутата могат да бъдат много вълнуващи, обясни причината Лемилър.

Отвратителните действия понякога са начин за изпълнение на фантазии или желания, като например в BDSM. Човек може да се възбуди от неприятни неща по няколко причини. Едно от тях е заученото поведение, казва психологът.

Отвращението има тенденция да намалява, когато сме възбудени, но след оргазъм тази реакция може бързо да се върне. Това е основната причина хората често да изключват порнографията бързо след оргазъм. Те се дразнят от това, което виждат, обясни Лемилер.

Ако реакцията на отвращение се върне бързо, докато продължава удоволствието от оргазма, някои хора виждат връзката между отвращението и сексуалното удовлетворение. Самото чувство на отвращение има потенциала да бъде полезно, ако постоянно се съчетава с нещо приятно и положително.

Отвратителните и неприятни неща често са табу. Когато на човек му кажат да не прави нещо, той има още по-силно желание да извърши забранено действие, каза психологът.

„Това е основен принцип на човешката сексуалност, известен като уравнението на еротиката „привличане + препятствия = възбуда“, обясни той.

Сексуалните табута могат да бъдат особено привлекателни за хора с висока склонност към търсене на усещания, които се нуждаят от по-мощни стимули, за да се възбудят. Друга причина за връзката на отвращение и възбуда може да бъде желанието за подчинение, унижаване, доминиране в секса, казва Лемилър.

„От тази гледна точка отвратителните сексуални действия понякога могат да бъдат средство за осъществяване на фантазии, желания за БДСМ или ролеви игри“, коментира психологът.

Превод: GlasNews.bg