Еротичните сънища могат да възникнат поради неизпълнени сексуални желания и фантазии, каза Светлана Бърза, сексолог-психолог в центъра за сексуално образование Secrets. Тя назова тази и някои други причини за появата им в интервю.

Според Светлана Бърза няма нищо осъдително или срамно в откровените сънища - това е отражение на подсъзнателните процеси. Тяхното съдържание може да предизвика както сексуална възбуда у човек, така и да доведе до оргазъм. В същото време при мъжете подобни сънища започват да се появяват в юношеска възраст, когато либидото е възможно най-високо, а при жените обикновено след началото на половия живот, допълва сексологът.

Една от най-честите причини за еротични сънища се смята неудовлетвореността от интимния живот или продължителното въздържание - и в това има доза истина, категорична е Светлана.

В по-голямата си част сънищата са метафора, отражение на вътрешни процеси. Някои от тях са проекция на скрити желания и нереализирани еротични фантазии. Причината може да е липсата на сексуален живот или неудовлетвореност от него. В този случай сънищата носят дългоочаквано освобождаване за хората.

Освен това, както отбеляза психологът, причината за появата на сънища, свързани със секса, може да бъде силна любов или скорошен разпад на връзка.

Ако главният герой в подобни сънища е настоящият партньор, това може да е доказателство за близки отношения с него, обобщава психологът.

Превод: GlasNews.bg