Андрей Жеков започва от днес работа в „Левски София”. Най-успешният български разпределител през последните близо 15 години се завръща в клуба, от който е тръгнал към големия волейбол. Жеков прекрати състезателната си кариера и реши да се насочи към треньорската професия. Той ще бъде помощник на дългогодишния си съотборник в „Левски”, „Пиаченца” и националния тим Владимир Николов. Жеков ще помага и за развитието на разпределителите в школата на клуба. Дебютът му на пейката на „сините” ще бъде този петък в домакинския мач с „Добруджа 07”. Срещата е от 18,30 ч в столичната зала „Универсиада”.

Ето и първите думи на новия помощник-треньор в „Левски София”:

- Андрей, отново се завръщаш в „Левски”, но този път като помощник-треньор. Какво е усещането?

- Доволен съм, че ще имам възможността отново да се занимавам с волейбол и се надявам да се справя в новото поприще. Имам известни наблюдения върху отбора,но тепърва ще се запозная в детайли. Събрани са както опитни играчи, с които дори съм се състезавал, така и млади, талантливи момчета.

- Ти беше тук и преди три години, когато клубът се бореше за оцеляване. Какво виждаш сега?

 

  • Трудно ли взе решението да прекратиш състезателната си кариера?

  • Лесно беше да се откажа от волейбола, по-трудното бе да живея с това решение (смее се). Същевременно след като си правил нещо в продъжение на 25 години, не е лесно да се задържиш дълго извън него.

  • Какви са амбициите ти по отношение на работата ти в „Левски София”?

  • Определено смятам, че със знанията, които съм натрупал във волейбола, мога да бъда полезен и се надявам да ги предам като треньор.

  • На какво искаш да научиш младите играчи, които искат да станат като разпределителя Андрей Жеков?

  • Работата с подрастващи е много отговорна, трябва да се върши с търпение и познание. Надявам се да им предам както технически умения, така и да бъдат дисциплинирани и отборни играчи, защото това са едни от основните неща, които са били важни за мен като съзтезател.

  • С Владимир Николов сте играли дълги години заедно, а сега ще бъдете един до друг и като треньори…

  • Да, така е. С Владо сме играли успешно заедно много време – над 15 години, включително и една в Италия. Много се надявам да продължим това и в ролята си на треньори.