Съперниците на България за предстоящото европейско първенство за жени 2019 ще станат ясни в сряда, 23 януари. Церемонията ще се проведе в Истанбул от 13:00 ч. българско време и ще може да се наблюдава на живо на EuroVolley.tv и на Фейсбук страницата на шампионата (https://www.facebook.com/CEVEuroVolley).
 
Шампионатът на Стария континент ще се състои от 23 август до 8 септември, като за първи път ще се проведе в четири държави - Турция, Полша, Унгария и Словакия. След решение на Европейската конфедерация (ЦЕВ) отборите бяха увеличени, като от 16 финалисти в шампионата преди две години, сега броят им нарасна на 24.

@@@


Дванадесет от потенциалните съперници на женския ни национален отбор идват от проведените квалификации. Останалите дванадесет, сред които и България спечелиха правото си да участват благодарение на класирането си от предното издание на шампионата през 2017 г.
 
Участниците ще бъдат разделени в 4 групи по 6 отбора, като всяка от четирите страни-домакини е предварително поставена като водач - Турция (Група А), Полша (Група B), Унгария (Група С) и Словакия (Група D). Останалите 20 тима са разпределени в 5 урни по 4 отбора. Волейболистките на Иван Петков са поставени в урна 2 заедно със съставите на Германия, Белгия и Хърватия. Четвъртфиналите ще се изиграят в Турция и Полша, между победителите от 1/8-финалите. Срещите от финалната четворка ще се състоят в Анкара (Турция).