Българската баскетболистка Борислава Христова продължава да играе страхотно в САЩ. Изявите не останаха незабелязани и тя попадна в класация на highposthoops.com за потенциални избори в драфта на женската НБА, който ще се проведе през април.

Специалистите следят отблизо представянето на Христова от няколко години. 22-годишната българка има средно по 21.5 точки на мач през този сезон и е третата най-резултатна в състава на "Вашингтон Стейт". В САЩ наричат Борислава "Bobi Buckets".

Българката е една от шестте чужденки във "Вашингтон Стейт" през този сезон. Тя стана втората баскетболистка, достигнала най-бързо до 1000 точки в историята на учебното заведение. Прави повече от 70% от точките си в подкошието, като се представя сравнително добре и от далечно разстояние и от линията за изпълнение на наказателни удари. За нея добър вариант би бил отбор като "Минесота Линкс", пишат от highposthoops.com в описанието на гарда.

Борислава Христова е родена на 12 юли 1996 г. във Варна. Родителите са се занимавали с баскетбол, а нейният брат - с футбол. Рисувала добре, но предпочела спорта. Започва в школата на "Черно море" Одесос, до 2014 г. играе за Истанбулски университет и "Нефтохимик 2010".

Носи екипа на американския "Вашингтон Стейт" вече пети сезон. Там е съотборничка с друга българка - Мария Костуркова, която има португалски паспорт. Треньор пък е Лидия Върбанова. Христова заминава за Щатите именно заради бронзовата медалистка с женския национален тим от европейското първенство във Варна през 1989 г.

btvnovinite.bg