18-годишният пловдивчанин Йосиф Миладинов плува изумително и се класира на финал на 100 м бътерфлай на олимпийските игри в Токио. Първи олимпийски финал за България в плуването от 33 години. Първи мъжки финал за България в историята. В полуфинала даде четвърто време с резултат 51,06 сек. Най-доброто му време и национален рекордо на България е 50.93 сек. За финала Йосиф се цели да слезе под най-доброто си време. И да направи българите горди. Ето какво заяви новата голяма звезда на българското плуване пред "24 часа", веднага след класирането си за историческия олимпийски финал.

- Йосиф, честито, изпълни досегашната си голяма мечта за олимпийски финал...

- Надявах се да сляза още малко надолу като резултат, но пак съм доволен.

- Коя е следващата ти мечта?

- Нямам нещо конкретно поставено, което да трябва да изпълня. Но ще се радвам, ако успея да направя нещо за България. Нещо, което ще се запомни. Но ако не стане в Токио, имам още много олимпийски игри пред себе си. Със сигурност няма да съм разочарован.

- Как премина нощта ти в олимпийското село - между вечерното плуване, с което се класира на полуфинал, през мислите за него и самото сутрешно плуване в полуфинала?

- Беше малко неспокойна нощ, тъй като не можах да заспя. Спах около 4-5 часа. Но все пак плувах близо до най-доброто си време, до рекорда си. Надявам се за финала да съм си отпочинал, за да може да си подобря най-доброто време.

- Как се чувства в олимпийския басейн в Токио едно 18-годишно момче от Пловдив, от България, заслужило мястото си до най-големите имена в плуването?

- Страхотно. Много съм щастлив, че успях да стигна дотук. Че съм толкова упорит, че стигнах дотук - това най-вече. Че не съм се отказал. Надявам се да има още такива състезания.

- Осъзнаваш ли всъщност какво правиш в момента?

- Може би не чак толкова, колкото другите хора го виждат, но все пак знам, че това е успех за България.

- Получаваш ли много обаждания? Има ли много хора, които искат да ти дадат позитивна енергия преди важните стартове?

- Абсолютно. Особено преди стартовете на 100 м делфин. Много хора ми писаха хубави пожелания. Но в последните дни аз гледам да не си отварям социалните мрежи, да съм по-пасивен там.

- Как се абстрахираш от това внимание и тази публичност?

- Може би аз не го поглеждам от такъв аспект и не го забелязвам, така че изобщо не ми е натоварено. Всичко си е съвсем нормално и мисля, че ще си остане така.

- Какво би си пожелал сега, излизайки от басейна след полуфиналното плуване, за след 24 часа, за след финала?

- Надявам се най-вече да съм си подобрил времето. Да съм приключил доволен с моето плуване и да мога да си мисля вече за други неща.

- В мислите ти сега прокрадва ли се и почетната стълбичка? Или продължаваш да твърдиш, че не ти се вярва да стигнеш чак до неописуемото - до медал?

- Надявам се да направя най-доброто плуване, на което съм способен. Ще дам всичко от себе си. Това мога да гарантирам. Какво ще се случи вече - това не мога да гарантирам.