Петра Квитова се класира за втори път след 2012 година за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставената под номер 8 чехкиня победи 15-ата в схемата представителка на домакините Ашли Барти с 6:1, 6:4 за 68 минути и изравни най-доброто си представяне на "Мелбърн Парк".

28-годишната Квитова стартира силно и след ранен пробив поведе с 3:0, а след това направи нова серия от три поредни гейма, за да вземе първия сет.

Втората част беше много по-оспорвана и равностойна, като Петра трябваше да спасява по един брейкбол във втория и в четвъртия гейм, но удържа. Тя успя да пробие за 5:4 при първия си шанс в сета и след това затвори мача при собствен сервис.

Квитова пласира 25 печеливши удара срещу едва 8 на австралийката, което се оказа решаващо.

"Получи се великолепен мач. Започнах добре, сервирах на ниво, направих бърз първи пробив, дръпнах в резултата и това определено ми помогна да спечеля първия сет. Във втората част тя се бори здраво, не ми даваше лесни точки и трябваше да се трудя сериозно във всяко едно разиграване до края. Успях да се измъкна в няколко критични момента и се възползвах от шанса си в края на сета", каза Квитова.

За място на финала тя ще играе срещу дебютантката в основната схема на Откритото първенство на Австралия Даниел Колинс (САЩ).

35-ата в световната ранглиста Колинс по-рано днес победи Анастасия Павлюченкова (Русия) с 2:6, 7:5, 6:1 и продължи страхотната си серия в Мелбърн, след като досега нямаше победа в турнирите от Шлема.

Двете вече изиграха един мач в началото на месеца в Бризбън, който Квитова спечели след 3-часова битка с 6:7(6), 7:6(6), 6:3, след като Колинс сервираше за победата при 5:4 гейма във втория сет, но пропиля аванс от 3:0, допусна пробив, а след това и обрат.

"Беше страхотна битка, над три часа, надявам се да не се повтори на полуфиналите тук и да спечеля по-лесно. Даниел няма толкова опит, но е много борбена и силна. В Бризбейн тя подаваше за мача, но успях да се измъкна. Със сигурност ще трябва да сервирам много по-добре", каза Квитова.
Това е първият полуфинал за нея в турнир от Големия шлем от близо 5 години насам. Успехът й пък означава, че след Откритото първенство на Австралия ще има нова лидерка в световната ранглиста. Квитова вече изпревари Симона Халеп, а математически шансове да направят това имат още Наоми Осака, Елина Свитолина и Каролина Плишкова.