Волейболният отбор на Нефтохимик 2010 (Бургас) продължава с отличното си представяне в Суперлига на България, като записа 6-а поредна и общо 12-а победа в първенството. Момчетата на треньора Николай Желязков надделяха много трудно и драматично като гости над Монтана с 3:2 (23:25, 25:22, 22:25, 25:21, 15:10) в един от най-интересните мачове от 19-ия кръг, игран тази вечер в зала "Младост".

Така бургазлии продължават да са на 6-о място във временното класиране с 12 победи, 5 загуби и 34 точки, но и две срещи по-малко. Монтана остава 5-и с 12 победи, 7 загуби и 35 точки. В следващия 20-и кръг Нефтохимик играе срещу съгражданите си от Дея спорт, докато монтанчани са гости на Марек Юнион Ивкони в Дупница. Мачовете са в петък (1 март). Преди това, обаче, шампионите ще изиграят и отложения си двубой от 14-ия кръг срещу Дунав (Русе). Тази среща ще бъде във вторник (26 февруари) от 19,00 часа в Бургас.

Първият гейм на срещата започна малко по-добре за домакините от Монтана, които бързо поведоха с 5:2 след отличен блок на Стефан Чавдаров и два силни аса на украинския диагонал Виталий Бондар. Това накара треньорът на шампионите от Нефтохимик Николай Желязков да вземе прекъсване. Тайм-аута даде ефект и бургазлии изравниха при 6:6 след атака на Георги Петров последвана от две блокади на Георги Братоев и Илия Петков. Монтанчани, обаче, веднага дръпнаха отново с 8:6 след атака на Бондар и силна контра на Златко Кьосев. Атака през центъра на Петков и три успешни контри на Николай Учиков доведоха до обрат - 10:8 за Нефтохимик. Постепенно Монтана стигна до ново равенство при 14:14 след атака през центъра на Иван Латунов и контра на Аспарух Аспарухов. Домакините дори поведоха с 18:15 след технично пускане на Стефан Чавдаров последвано от грешки в атака на Теодор Тодоров и младия Денис Карягин от Нефтохимик. Веднага се стигна до поредно изравняване на резултата при 18:18 след няколко грешки на монтанчани. Нови две успешни атаки на Бондар и аут на Георги Петров за 22:19 за Монтана. Нефтохимик успя да стигне 23:23 след атака на Денис Карягин, но в крайна сметка момчетата на Даниел Пеев взеха гейма с 25:23 след атака на влезлия като резерва Тодор Вълчев и ас на Златко Кьосев.

Втората част тръгна с нов ас на Златко Кьосев и контра на Виталий Бондар и 2:0 за Монтана. Нефтохимик веднага изравни при 3:3 след блок на Илия Петков. Монтанчани отново дръпнаха при 8:6 след нова атака на Бондар и контра на Кьосев, но веднага последва обрат до 9:8 за бургазлии след атака на Николай Учиков и единичен блок на Илия Петков. Силна атака и пореден бомбен ас на Кьосев и 10:9 за домакините. Разликата леко нарасна до 12:10 след блокада на Стефан Чавдаров, но Нефтохимик моментално стигнаха до 12:12 след грешка на домакините и бърза атака през центъра на Теодор Тодоров. Атака през центъра на Чавдаров, ас на Бондар и престъпване за Денис Карягин - 15:12 за тимът на Дани Пеев и тайм-аут за Николай Желязков. Това даде резултат и Нефтохимик за пореден път изравни при 15:15 след грешка на разпределителя на Монтана Сергей Андриевский и страхотна контра на Тодоров. Шампионите дори поведоха в резултата при 16:15 след атака в аут на Аспарух Аспарухов. Нефтохимик леко увеличи преднината си при 22:19, но Монтана се върна в гейма при 22:21 след поредна директна точка от сервис на Златко Кьосев. Бургазлии успяха да задържат предимството си и изравниха геймовете след 25:22 след блок-аут на Денис Карягин.

Домакините от Монтана поведоха и в третия гейм с 5:2 след серия от силни сервиси на Златко Кьосев. Двата тима продължиха равностойно независимо от усилията на Нефтохимик, разликата се запази до 19:16. След това последва атака на Николай Учиков и блок на разпределителя Георги Братоев за 19:18. Все пак, монтанчани стигнаха до геймбол при 24:21 след нова атака на Кьосев и контра на Виталий Бондар, след което затвориха гейма в своя полза при 25:22 след поредно успешно нападение на Кьосев.

Четвъртата част стартира напълно равностойно до 6:6, след което Монтана дръпна с 8:6 след блок-аут на Виталий Бондар и ас на Аспарух Аспарухов. Разликата леко нарасна до 10:7 след директна точка от сервис на Стефан Чавдаров, което накара треньорът на Нефтохимик Николай Желязков да поиска тайм-аут. Това даде ефект и шампионите изравниха при 12:12 след грешка на Златко Кьосев и отличен единичен блок на Теодор Тодоров. Бургазлии даже поведоха с 14:12 след нови две блокади на влезлия като резерва словенец Ален Джорджевич и отново на Тодоров. Домакините успяха да изравнят при 17:17 след два нови аса на Чавдаров. Грешка на Аспарухов от сервис и на Кьосев в атака и 19:17 за Нефтохимик. Резултатът стана 22:18 след грешка на монтанчани и силна контра на Николай Учиков, след което воденият от Ники Желязков тим спечели спокойно гейма с 25:21 след успешна атака на Георги Петров, с което вкара мача в тайбрек.

Петият решителен гейм започна отлично за шампионите от Нефтохимик, които бързо поведоха с 3:0 след силни изяви на Николай Учиков и Теодор Тодоров. Монтана съумя да изравни при 6:6 след два поредни аса на Аспарух Аспарухов, което принуди Ники Желязков да вземе тайм-аут. Нов блок на Еър Теди и аут на Виталий Бондар и 8:6 за бургазлии. Преднината на Нефтохимик първо стана 10:7 след поредна атака на Учиков, а след това 12:8 след грешка на появилия се като резерва за домакините Тодор Вълчев. Шампионите от Бургас без проблеми спечелиха тайбрека с 15:10, а с това и мача с 3:2.