Приключи българското участие в категория до 60 кг на международния турнир по бокс "Странджа", след като и Аслъхан Мехмедова отпадна преди четвъртфиналите.

Българката отстъпи с 1:4 съдийски гласа пред представителката на Индия Неераж в двубой от столичната зала "София". Единствено косовският съдия отсъди в полза на Аслъхан с 29-28, а другите бяха в полза на опонентката й- 27-30, 27-29, 27-30 и 27-29.

Другата българска представителка в категорията Деница Елисеева загуби вчера също с 1:4 съдийски гласа в оспорван сблъсък от швейцарката Сандра Бругер. В първия рунд двете се впускаха в откъслечни размени, но и в големи отрязъци от времето българката се движеше около ринга в близост до въжетата и гледаше да пази дистанция. Мехмедова дори сменяше гардовете, за да опита да обърка съперничката си, която беше изцяло с обратен гард.

В първата половина на втория рунд обаче индийката успя да пласира няколко много точни и скоростни леви и десни прави, като не позволяваше никаква активност от ръкавиците на Мехмедова. Българката се окопити в следващите секунди, но трудно преодоляваше защитава на опонентката си. Третият рунд беше равностоен, като играта често беше накъсвана от клинчове, а и двете записаха по един отчетлив десен прав в целта, а като цяло индийката гледаше да контрира.

Аслъхан Мехмедова е родом от Добрич, но от години тренира в софийския клуб "Бокс за всички" при треньора Веско Тодоров, който е баща на друга боксьорка - Еми-Мари Тодорова. Мехмедова е полуфиналистка от турнира "Купа на нациите" в края на януари тази година, но контузия й попречи да излезе в битка за място на финала в категория до 60 кг.

В по-горната дивизия до 64 кг тя има сребро от европейското първенство за девойки в София 2017, като е и четвъртфиналистка на ЕП за жени до 22 години в Румъния 2018. Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда в столичната зала "София". Над 190 боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19 мъже и 12 жени.