Оттеглянето на Анди Мъри от тениса дълго време ще бъде водеща новина в света на аристократичния спорт. Знаменитият шотландец обяви, че заради силните болки в бедрото, които изпитва, Australian Open може да е последният му турнир, макар че се надява да стигне до Уимбълдън. Решението на му накара всички да си дадат ясна сметка колко важен е бил той за тениса през последните години.

The tribute video to Andy Murray that was showed in the big screens ft. Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic and other top players from both #ATPTour and #WTATour.

Prepare yourself before pressing play...pic.twitter.com/umJt9gbhr9

— Gaspar Ribeiro Lança (@gasparlanca) January 14, 2019

Ето какво сподели по темата Роджър Федерер в интервю за Евроспорт:


-  Роджър, Анди Мъри е първият от т.нар. „Голяма четворка“, който ще се сбогува с тениса. Това как те кара да се чувстваш?


- Това несъмнено оказва огромно влияние върху начина, по който всички се чувстваме спрямо Анди. Винаги е тъжно, когато някой се оттегля, но когато е някой толкова важен играч, какъвто несъмнено е той, ефектът е многократно по-голям. Ясно е, че всички ще стигнем дотам в определен момент, но е неприятно, когато един толкова голям шампион като него трябва да се раздели с това, което обича. Той е невероятен боец и се опита да възвърне върховата си форма въпреки сериозната контузия и огромната болка, която изпитваше, но за съжаление не се получи. От друга страна всички се радваме, че той успя да вземе решението да се оттегли по достоен начин и така да съхрани спомена за всички страхотни неща, които е постигнал. Желая му всичко най-добро занапред и се надявам, че кариерата му ще приключи там, където той иска – на Уимбълдън. Не знам дали Australian Open ще бъде последният му турнир, но дори да е така, той ще може да поглежда назад и да се чувства горд от себе си.

- Как ще се промени обстановката в тура лично за теб след оттеглянето на Мъри?


- Анди е много популярен в съблекалнята и всички се разбират добре с него. Освен че беше много талантлив играч той беше истински пример за дисциплина и професионализъм. Мисля, че заради пословичната си упорита работа той така и не получи заслуженото признание за природния си талант, което според мен не е справедливо. Въпреки това обаче неговата кариера е невероятна. Освен, че е член на „Залата на славата“, той получи и рицарско звание – нещо, с което малко спортисти могат да се похвалят. Той е страхотен човек и определено ще липсва на всички ни.