В Саудитска Арабия ще се проведат Азиатските зимни игри през 2029 година. Ключово място в програмата е планирано за футуристичен мегаград в пустинята, чиято стойност се изчислява на цели 440 милиарда паунда.

Игрите ще се проведът в курорта Трохена, Неом. Смята се, че строежът ще бъде завършен до 2026 година.

Кандидатурата на страната за игрите, която включва 47 различни събития, беше "единодушно одобрена" от Олимпийския съвет на Азия.

Трохена е част от проекта Неом на Мохамед бин Салман. Мегакомплексът е важен стълб на футуристичната визия на Салман за страната през 2030 година.

Саудитска Арабия с амбицията да стане лидер в ски туризма. Защо?

Идеята е в трансформация на икономиката на арабската страна, която днес разчита почти изцяло на добива на нефт. Включително Саудитска Арабия да се превърне в спортно средище.

Комплексът ще включва първият външен ски курорт в Емирството, изкуствено езеро със с течаща вода, природен резерват.

Планът е всичко да бъде съхранено изцяло с възобновяема енергия.

Мястото не е избрано случайно –температури в Трохена са далеч по-ниски от тези в други част ина Саудитска Арабия.

Зимните температури падат под нула градуса, а средногодишните температури са с цели десет градуса по-ниски от другите части на страната. Тази информация откриваме на сайта на Неом.

Защо Саудитска Арабия внася пясък и камили и то от 11 хиляди километра?

След официалното решение на Олимпийския съвет на Азия врастите в Кралството отбелязват, че пустините и планините на Саудитска Арабия ще се превърнат в арена на зимни спортове, пише "Дейли Мейл".

Събитието включва състезания по ски, сноубордд, хокей на лед, фигурно пързаляне и др. Общо 47 дисциплини, 28 от които са на сняг, а 10 на лед.

Снежната покривка няма да е проблем. Разбира се, ще има и естествен сняг, но се очаква да се използва и помощта на науката - включително използването на изкуствен такъв.

Директорът на Неом - Надми Ал-Наср, коментира, че ще има подходяща инфраструктура за създаването на зимна атмосфера в сърцето на пустинята.

 Игрите ще бъдат поредното спортно събитие, проведено в Саудитска Арабия, което ще увеличи присъствието на страната в световния календар.

Междувреметто властите срещат критики, че изпозват спорта, за да променят имиджа си и да отвлекат вниманието от проблемите с човешките права.

Този август в Джеда се проведе сблъсъка между Джошуа и Усик. Страната бе домакин и на състезание от Формула 1, а богати шейхове имат ключово участие в множество европейски отбори.

Очаква се Кралството да се опита да спечели домакинството на Световното първенство по футбол, заедно с Гърция и Египет.

 

 Превод:  GlasNews.bg