През последните години Саудитска Арабия предприе мащабна кампания за развитие на почти несъществуващия си до момента туристически бранш. Страната облекчи визовия режим за чужденци, които не са поклонници, и се зае да строи ултралуксозни курорти във всички краища на територията си.

Част от тази програма е Неом - наричан "град на бъдещето", който по описанието си наподобява грандиозните туристически атракции в Дубай, но с акцент върху устойчивото развитие и опазването на околната среда.

Градът все още е в процес на строителство и постоянно се обявяват нови проекти в него.

Преди дни кронпринцът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, обяви последния си план за развитие на Неом - Троджена. Локацията е замислена като място за планински и ски туризъм в планините край Неом, намиращи се на около 50 км от Акаба. Тук се намира най-високият връх в страната - около 2600 м в планината Джалал ал Лауз.

Според плановете в планината, където през зимата температурата пада под нулата, а през останалите сезони е с около 10 градуса по-ниска от основните саудитски градове, ще бъдат изградени ски писти за всички нива - от начинаещи до експерти. За разлика от други арабски страни в региона, в Троджена ще могат да се практикуват зимни спортове на открито.

"Троджена ще доведе до преосмисляне на планинския туризъм в световен мащаб, като създаде място, базирано на принципите на екотуризма", заяви Бин Салман.

Според плановете комплексът, който ще включва писти, локация за водни спортове, ултралуксозни туристическо село с вили и висок клас хотели, магазини, търговски центрове и заведения за хранене, трябва да бъде завършен през 2026 г. В рамките на проекта е предвиден и "интерактивен природен парк", макар да не се уточнява какво се има предвид под това понятие.

Ски пистите ще работят целогодишно, макар да не е ясно каква ще е цената за поддръжката им в климатичните условия на Саудитска Арабия на фона на екологичната концепция на Неом. Ще бъде изградено и изкуствено езеро, както и които ще бъдат "вградени" в планинския склон, пише дир.бг.

Изграждането на нови туристически атракции и инфраструктура е част от плана на Саудитска Арабия да диверсифицира икономиката си и да превърне туризма във водещ отрасъл.