В края на годината обичаме да обобщаваме случилото се през изминалите 365 дни. Днес ще направим това за спорта през 2020 г. Спортът, който бе изменен, тих и осакатен, но жив. Без значение, че тази година е много по-различна, ние имахме поводи за радост и много емоции.

Пандемията засегна сериозно живота ни през март. Наред с останалото бяха спрени и всички големи първенства по футбол, баскетбол, тенис. Безспорно, за спортисти и фенове най-големият удар бе отлагането на двата най-очаквани форума през тази година - олимпийските игри в Токио и Европейското първенство по футбол.

Малко преди това, още в началото на годината, първото издание на тенис турнира ATP Cup с участието на България в Австралия зарадва стотици хиляди българи. Първият ни съперник бе Великобритания. Британците поведоха в резултата след успех на Камерън Нори, който се справи с Димитър Кузманов. За радост капитанът Григор Димитров изравни резултата, за да се стигне до трети решителен мач, който ни накара да се гордеем. Григор в тандем с Алекс Лазаров изненадаха бившия номер 1 в ранглистата на двойки и седемкратен носител на титли от Големия Шлем, Джейми Мъри и Джо Солсбъри в мача на двойки, за да поднесат първата по-голяма сензация на ATP Cup, а нашите дори спасиха два мачбола. Двубоят накара специалистите да говорят за Лазаров и защо той дори не е в топ 500.

България завърши на трета позиция в група С, не успявайки да се класира на четвъртфиналите след поражение от Белгия.

Индивидуално в тениса като по-значими постижения може да отличим невероятното завръщане на корта на Цвети Пиронкова, която след 3 години пауза успя да достигне до четвъртфиналите на US Open. Пловдивчанката определено сгря сърцата на българските фенове.

Григор Димитров от своята страна записа добро участие в Roland Gaross, който тази година се проведе чак септември. Българинът за първи достигна осминафиналите на турнира, но отпадна от Стефанос Циципас.

Годината бе странна и за футбола. Освен редицата рестрикции и отлагането на Европейското, форматите на Шампионската лига и Лига Европа. В крайна сметка финалите се играха през август, а не през май. Байерн Мюнхен спечели титлата на най-силния турнир на Стария континент, побеждавайки ПСЖ с 1:0 в Лисабон. В ЛЕ шампион за рекорден шести път стана тимът на Севиля, които надиграха Интер.

Междувременно почти без пауза след края на първенствата за сезон 2019/2020 започна следващия, за да може да не се нарушава чувствително футболния календар за новия сезон.

В България след локдауна през пролетта публика поне се завърна по стадионите, но частично. Лудогорец завоюва 9-та поредната титла в родния шампионат, а заедно тях в евротурните страната ни трябваше да представят ЦСКА-София, Локомотив Пловдив и Славия.

"Червените" успяха да се класират за групите на ЛЕ успехи над Сиренс, БАТЕ Борисов, Б36, а накрая и над Базел във впечатляващ мач. Същото сториха и разградчани. Двата български тима обаче отпаднаха в груповата фаза.

Славия отпадна още албанския Кукъс още на старта. Локомотив от своя страна елиминира Искра от Черна гора, но отпадна драматично от гранда Тотнъм във втория кръг с 1:2. Пловдивчани направиха подвиг и водеха с 1:0 до 80 минута. Лондочани обаче обърнаха трудно в заключителните минути.

След двукратни отлагания националният ни отбор по футбол посрещна Унгария на 8 октомври и загуби на "Васил Левски" с 1:3 в полуфинална квалификация за Евро 2020. Като цяло годината бе най-неуспешната за "лъвовете"които под ръководството на Георги Дерменджиев постигнаха само една победа (над Гибралтар с 3:0) и едно равенство (0:0 с Ирландия в Дъблин). В резултат "лъвовете" изпаднаха в III дивизия в Лигата на нациите и бяха поставени в четвърта урна в квалификациите за Мондиал 2022 в Катар. Там ще спорят с четирикратния световен шампион Италия и със силния тим на Швейцария, а това прави илюзорна мечтата България да се завърне на голямата футболна сцена.


Борбата за радост ни отсрами. На Европейското в Рим първа титла при мъжете спечели 18-годишният Едмонд Назарян (55 кг). Синът на легендата Армен Назарян победи на финала в най-леката категория в класическия стил руснака Виталий Кабалоев със 7:2. Пак при най-леките Миглена Селишка (50 кг) триумфира с първа титла при жените. Тя детронира на финала еврошампионката Оксана Ливач (Укр) с 5:3. Биляна Дудова остана на косъм от четвърта поредна европейска титла след загуба с 4:5 от Анастасия Никита (Молд).

На турнира за Световната купа в Белград, заменил отмененото Световно първенство, златен медал заслужи Юлияна Янева (72 кг). В категорията на "златната" Станка Златева тя прегази всичките си съпернички, за да извоюва първа титла от голямо първенство.

С бронзови медали от Белград се завърнаха Миглена Селишка и Мими Христова (65 кг), както и Ахмед Батаев (97 кг) и Георги Вангелов (61 кг) в свободния стил.

В самбото Мария Оряшкова успя да грабне шеста поредна титла. Българската състезателка триумфира в кат. до 80 кг на шампионата на планетата в Нови Сад (Сърбия). Във финала тя победи представителката на Беларус Светлана Цимашенка.

В леката атлекика Габриела Петрова отново прослави страната ни. Неслучайно тя бе обявена за атлет №1 на България за 2020 г.

Въпреки пандемията от коронавирус Петрова успя да направи няколко престижни международни старта. 28-годишната пловдивчанка завоюва две титли в хоризонталните скокове на балканския шампионат за мъже и жени в Клуж Напока, Румъния с екипа на България. В най-силния турнир за годината в Монако - част от веригата "Диамантена лига" - Габриела зае второ място на троен скок. Същата позиция Петрова записа и на турнира в Турку, Финландия, който бе с категория "Континентален тур".

 

Най-чаканото събитие за българските фенове бе мачът за световните титли по бокс в тежка категория между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа. Заради коронавируса, двубоят бе отлаган няколко пъти и вместо в средата на лятото, се проведе на 12 декември, но не на препълнен с фенове ултрамодерен стадион, какъвто е този на "Тотнъм", а в малката "Уембли Арина" в Лондон и то пред едва 1000 зрители.

Милиони все пак намериха начин да гледат Кобрата, колкото и трудно да беше това, предвид че двубоят не се излъчва по никоя телевизия.

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев за втори път в своята кариера излезе в битка за титлите в професионалния бокс, но за съжаление за втори път загуби.

Кобрата се изправи на ринга  за коланите – IBF, WBO и IBO в тежка категория. Българският боксьор отстъпи след нокаут в 9-ия рунд.

Преди това в третия рунд Пулев изпадна на два пъти в нокдаун. Кобрата се изправи, но изглеждаше зашеметен от серията десни и леви прави, както и един тежък ъперкът.

Българинът падна в нокдаун и в 9-ия рунд, но реферът прецени, че срещата може да продължи, само за да може Антъни Джошуа да нокаутира Кобрата секунди по-късно.