Шампионът по бокс Кубрат Пулев и министърът на туризма Николина Ангелкова бяха сред първите посетители на щанда на Община Стара Загора на XVI-то изложение " Културен туризъм“, което се провежда от 18 до 20 април в Двореца на културата и спорта "В. Левски" във Велико Търново.

Пулев е рекламно лице на кампанията "Година на вътрешния туризъм" и участва в клип, популяризиращ природни и исторически забележителности в цялата страна. Той получи от министъра почетен плакет за приноса си към българския туризъм.
Община Стара Загора
„Ходим навсякъде по света, а не знаем достатъчно за родината си. Аз избрах българския туризъм, защото, ако не познаваш България, не познаваш и себе си. Обичам България и българския народ“, казва Пулев във видеото.

Заместник-кметът Красимира Чахова презентира възможностите за туризъм в Стара Загора по време на Българо-руската кръгла маса "Ролята на туризма за развитието на регионите. Културният туризъм - традиции и бъдеще".


Събитието е част от съпътстващата програма на  форума. В петминутно ефектно видео бяха откроени основните връзки между руския и българския народ – вярата и общото историческо минало, чрез забележителни монументи и православни храмове в района на Стара Загора.
Община Стара Загора
Форумът бе открит от министър Ангелкова и кмета на Велико Търново Даниел Панов, в присъствието на посланиците на Азербайджан, Виетнам, Египет и  Индонезия. В рамките на три дни експерти от Туристическия информационен център и Регионалния исторически музей в Стара Загора ще представят новите туристически карти на Стара Загора и региона, на които са отбелязани 61 места за посещение, настанителна и конферентна база, заведения за хранене, атракции и възможности за развлечение.
Община Стара Загора
 „Регионите на България и Русия - центрове за съхранение и развитие на културните традиции и историческата памет“ и „Регионалното сътрудничество – основа за развитието на културните и туристическите връзки между България и Русия“ са основните теми, дискутирани на кръглата маса.

Във форума участват 23 високопоставени представители на руски региони - министри на правителствата и кметове. Сред участниците са и представители на руските туроператори.

Руската делегация ще бъде посрещната на мемориала „Бранителите на Стара Загора“ на 20 април в 15:00 часа. Гостите ще поднесат цветя и ще посетят Музея на религиите, Античния форумен комплекс „Августа Траяна“ и Регионалния исторически музей.

В Руския културен център те ще вземат участие в шестия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“, който се провежда в Регионална библиотека „Захарий княжески“ от 9.00 ч. - 17.00 ч.