Спас Русев - собственик на “Виваком” и на футболния отбор “Левски”, е спечелил търга за албанския оператор “Телеком Албания”, който сега е собственост на германския “Дойче телеком”.

Новината съобщават албански медии. Германците се оттегляли, за да се фокусират върху други проекти.

Спас Русев е победил в конкуренция с още трима кандидати за албанския телеком. Не се посочва конкретна цена. Според арбанските медии в сделката са участвали сръбски, турски и гръцки оператор. Преди време сръбското издание Vecernje Novosti писа, че и чeшкaтa РРF Grоuр, coбcтвeнocт нa Пeтp Keлнep, който купи “Теленор България” за 2,8 млрд. евро, имала интерес, но няма потвърждение да е подала оферта.

“Телеком Албания” е първият албански мобилен оператор. Той е създаден през 1995 г. и стартира търговска дейност през 1996 г. под името АМС - Albania Mobile Communications. През 2000 г. компанията става част от OTE Group - водещия телеком в Гърция, опериращ под марката Cosmote. Освен в Гърция и Албания Cosmote работи и в Румъния, където притежава 54% от най-големия местен оператор “Телеком Румъния”. През юли 2009 г. основен акционер на групата ОТЕ става “Дойче телеком”. Така в момента 99,79% от “Телеком Албания” са собственост на германския телеком.