Огромно количество лекарства, натъпкани в найлонови чували, бяха сред боклука, който се запали и обгази Дупница, видя екип на TrafficNews.
Чувалите бяха струпани под моста на магистрала „Струма”, заедно с пластмаси и хартия, които горяха повече от пет часа във вторник вечер. 

"Безхаберното изхвърляне на лекарства е направо престъпление. Те са към групата на опасните отпадъци и  унищожаването им става по определен ред, описан в Наредба 4 от 16 май 2018 г. на здравното министерство. Според документа, лекарствените продукти се съхраняват от техните притежатели до предаването им на фирма, която да се погрижи за тяхното унищожение", коментираха експерти пред TrafficNews. 

Засега не е ясно какъв е произходът на захвърлените лекарства. В Дупница е фармацевтичният завод на „Актавис” , която приватизира „Балканфарма” през 1999 г.

Според Кольо Илиев, собственик на фирмата "Феникс Ресурс", която държи превърнатият в сметище склад за вторични суровини,  опаковките с лекарства са още от времето на държавното предприятие. Дори те били тук преди строежа на автомагистралата. 

Заснетите от екипа ни лекарства обаче изобщо нямат вид на престояли повече от 20 години. Най-вероятно Илиев е взел чувалите с лекарства с ангажимент да ги унищожи, но не го е направил. Както е зарязал и другите боклуци, които е трябвало да рециклира или предаде за изгаряне.

„Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ "Бобов дол", но не приемаха в момента. Всеки ден имаме разговор с директора на ТЕЦ "Бобов дол", те са задръстени", оправда се Илиев.

Веднага след пожара, който извади от строя автомагистрала "Струма", институциите започнаха да си прехвърлят топката кой е виновен за огромното сметище под моста на аутобана, който е стратегически обект.

"Най-вероятно лицензът на фирма „Феникс Дупница“, която беше превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „Струма“ и предизвика пожар, ще бъде отнет", увери директорът на Регионалната инспекция по околна среда /РИОСВ/ в Перник Пламен Ангелов. Според него обгазяването от запалените огромни количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които и опаковки от лекарства, не е опасно за хората. Днес той увери, че според направените замервания въздухът в района е чист.

Още подробности по скандалната афера – четете в TrafficNews.