Имало едно време един малък музея в очарователен стар град в Германия, който получил една много, много важна задача - да пази загубен отдавна надгробен камък. 

Камъкът принадлежал на баронеса Мария София фон Ертал - жената, вдъхновила Братя Грим да напишат “Снежанка и седемте джуджета”.

Вълшебната история, оказва се, е вдъхновена от истинска историческа личност. Сега надгробният камък на приказната баронеса е изложен в музея Бамберг, южна Германия. Дарението било направено от семейство, което намерило камъка и го “спасило” от вечна забрава. 

Защо точно град Бамберг? 

Смята се, че баронеса фон Ертал е израснала в замъка Лор-ам-Майн, който се намира на около 100 км от германския град в Северна Бавария. Кралската особа починала през далечната 1796 г. 

Приказката за красивата Снежанка била написана от Якоб и Вилхелм Грим през 1812 година и до ден днешен остава една от най-любимите истории на децата. Превръща се в истинска сензация, чийто потенциал вижда и самият Уолт Дисни, който създава анимационният филм за красавицата и седемте джуджета през 1937 г.

Всеизвестен факт е, че Братя Грим разказвали истории, които чуват от местните докато пътуват. Смята се, че баронеса София била вдъхновението за Снежанка, но това е доста непотвърден към момента слух. Историците са на мнение, че несъмнено приказката е стъпила на факти от реалния образ на баронеса фон Ертал, но има и голяма доза фикция. 

Бащата на София бил аристократът Филип Кристоф фон Ертал. Той се оженил повторно, след като майката на София починала. Мащехата на младата баронеса имала недобра репутация сред местното население - била доста властна и се грижила за интереса на нейните собствени деца. 

Лор пък бил известен център за производство на стъкло и огледала. Бащата на баронеса София притежавал фабриката и до ден днешен в музея в града се съхранява едно от тези огледала. 

Съществена част от приказката за Снежанка е и опасната гора, която всъщност е съвсем реална. Гъстите дървета до Лор били известни с чести грабежи и опасни диви зверове. 

В историята приказната красавица бяга през седем хълма преди да достигне малка къщичка, обитавана от седем джуджета. Те работели в близката мина - съвсем реален обект, който днес не се използва. В действителност през 19 век в мината работели джуджета и деца. 

Стъкленият ковчег на Снежанка обаче си е плод на въображението на Братя Грим. Отровната ябълка също не е истина, както и приказният принц, който отишъл да спаси принцесата. 

Животът на баронеса фон Ертел нямал толкова щастлив край, какъвто имат кралските особи от приказните страници. София ослепяла още в младежките си години и починала неомъжена на 71-годишна възраст. 

Нейният надгробен камък бил поставен в двора на стара църква в Бамберг. Фактът, че има такава плоча означава, че погребаната е била със знатно потекло, тъй като по това време жените не получавали надгробни камъни.
Църквата била срината, а камъкът – преместен в местна болница, основана от брата на баронесата. По-късно била прибрана от местно семейство, което я реставрирало и я дарило на музея в Бамберг.