През тази, а и като цяло последните години сделките с недвижими имоти и строителството на жилищни сгради набраха висока скорост. Заговори се за балон като този от 2008 година, но след редица анализи стана ясно, че подобно нещо е невъзможно. 

Сега цените на недвижимите имоти са в своя пик и в момента е наистина подходящо време за осъществяване на сделка.

"Тази година е последният влак, ако искате да продадете стар имот – например апартамент на 30 години, и да си купите нов на сходна цена. Доста време търсенето изпреварваше предлагането, но сега има индикации, че тенденцията ще се обърне заради многото нови строежи. През 2018 г. спрямо 2017 г. започнатите строежи са се увеличили с 43%", коментира Антон Андонов, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти пред "Труд".

Новите строежи ще осигурят възможност на тези, които искат да купят готово жилище, да намерят подходящ апартамент в нови завършени сгради. 

През миналата и през тази година в София и в големите градове започна строителството на множество големи проекти в жилищния сегмент. 

Досега бяхме свидетели основно на строителството на малки сгради. Сега на пазара обаче излизат големи инвеститори с големи проекти. Това ще даде възможност купувачите да избират между нови, качествено построени, добре обмислени и планирани жилища.

Инвестицията в недвижим имот може да е много добра, но трябва да се прави умно – пазарът да се проучи предварително. Много от клиентите вече са по-дисциплинирани финансово и взимат решения не на база емоция, а оглеждайки всички рискове, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение “Недвижими имоти”.

Според Невена Стоянова, управляващ директор на компания за луксозни имоти, има и друга промяна – купувачите се интересуват все повече от управлението на сградата. 

“Трябва задължително да има ангажимент не само към вътрешното пространство, а и към външното. А инвеститор, който не предлага управление на сградата, не е професионалист”, казва тя.

2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на жилищните имоти. Това ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години и ще даде по-голяма увереност на пазарните участници да сключват сделки, коментират и брокери на имоти.

Забелязва се, че хората са по-подготвени да взимат решение за покупка на жилище. Част от тях са наблюдавали предлагането на пазара в продължение на 2-3 години и сега вече са готови да купят своя нов дом. 

Очакванията на брокерите са ситуацията на пазара да остане без съществена промяна до края на 2019 г. – стабилни цени, налично предлагане, отлични възможности за финансиране и цялостно усещане за зрялост и стабилност на имотния пазар.

Нарастването на лихвите от страна на ЕЦБ засега се отлага за далечното бъдеще, а анализите на банкери показват, че дори и да има такова нарастване след години, то ще бъде минимално. Купувачите се успокоиха, а банките продължават уверено да кредитират покупките на имоти, което дава допълнителен стимул на търсенето.