Валентин се е дигизирал като аниматор в Бургас през последните шест години

 

 
 

 

 


32-годишният Валентин Радев, който прокуратурата в Руската федерация издирва за наркорапространение, живеел в бургаския ж.к.Изгрев от 6 години и твърди, че работил като аниматор и екскурзовод.

Както Флагман.бг писа Валентин бе заловен преди няколко дни от група „Издирвания” на отдел „Криминална полиция” към ОД на МВР в Бургас. Грози сериозна присъда до 20 години затвор за наркоразпространение. Информацията, която е пристигнала при българските власти е оскъдна, подозренията са, че щом руската страна настоява силно екстрадицията му, значи Валентин е важен играч на наркопазара.

Самият той обаче твърди, че е невинен и даде странно обяснение защо го издирват властите в родината му. По думите му през 2012 година си поръчал 10 грама дрога по интернет, но дошла 200 грама. Щом отворил пакета го арестували, но докато претърсвали дома му той поискал да изпуши една цигара, явно като последно желание на задържания, руските ченгета му позволили, свалили белезниците, а четвърстият и тогава 26-27-годишен руснак духнал яко дим под носа им.

След това започнал пътешествие през Киргистан, Турция, Гърция, Македония и влязъл в България. Настанил се в апартамента на баща си в бургаския ж.к.Изгрев и ако може да му се вярва в последните шест години си изкарвал хляба с честен труд.

В това време той създал семейство, днес дори има малко детенце. Пред Окръжния съд Валентин бе представляван от Росен Кожухаров, който пледира да бъде пуснат с подписка или под домашен арест, но съдът категорично отказа. Според магистратите, след като Валентин е обиколил толкова много държави съществува реална опасност да избяга от страната ни и да се укрие за втори път от правосъдието.

До два месеца ще бъде разгледано и искането на Руската федерация за екстрадицията му. Няма основания той да не бъде предаден на правосъдието в родната си страна, а както изглежда там го грози сериозна 20-годишна присъда. Тук, за същото провинение наказанието е от 3 до 12 години, но често е и под минимума.