Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието, съпътстващо протестите в столицата Париж днес срещу поскъпването на живота, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Никоя кауза не оправдава силите на реда да бъдат атакувани, магазини да бъдат разграбвани, минувачи и журналисти да бъдат заплашвани, Триумфалната арка да бъде омърсена", каза Макрон след края на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес.

"Никога няма да приема насилието", защото то няма "нищо общо с изразяването на един легитимен гняв", даде да се разбере френският президент. Той обвини "виновниците за тези насилия", че "не искат промяна, не искат никакво подобрение".

"Те искат хаос: предават каузите, на които претендират, че служат, и които манипулират", подчерта Макрон. Той обеща, че отговорните за насилието ще бъдат идентифицирани и изправени пред правосъдието.

Френският президент съобщи, че е свикал за понеделник сутринта, след като се завърне в Париж, среща с министри и компетентните служби, посветена на протестите на движението на т. нар. "жълти жилетки".-

Най-малко 19 метростанции в центъра на Париж бяха затворени днес на фона на ескалацията на протестите на т. нар. "жълти жилетки", предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Бе Еф Ем.

С падането на нощта демонстрантите влязоха в ожесточени сблъсъци с полицията във френската столица. Те подпалиха сграда близо до Триумфалната арка, съобщи очевидец. Автомат пък е бил откраднат от полицейски автомобил, казаха полицейски източници. Много магазини в центъра на Париж, сред които "Галери Лафайет" и "Прентан", затвориха заради размириците. По данни на френската полиция са били арестувани 205 души.

Сред тях са активисти на крайната десница и левица. Пострадали са 80 човека, сред които 14 полицаи, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС