Софийски градски съд отказа да освободи предсрочно Светломир Нешков-Куцара. Мотивите на съда са, че е осъждан многократно, включително за убийство, не му достига 1 година, за да има 2/3 изтърпяно наказание, не е налице и да се е поправил. Освен това, според магистратите, има висок риск да от рецидив, проявявал е агресия към друг лишен от свобода, извършено му е психологично изследване, което го описва като обидчив, неспокоен, притежаващ манипулативни нагласи, враждебни и дискриминационни нагласи към хомосексуални хора. В мотивите пише още, че е награждавам многократно, но и често е бил наказван.

Светломир Нешков- Куцара иска да излезе на свобода, за да има деца. Нешков е осъден на общо 29 години затвор за кражби, грабежи, опит за убийство на полицаи.

През 2015 година Нешков осъди България заради лошите условия в затвора. Делото „Нешков и другите срещу България” всъщност е прецедентът, който променя закона и дава възможност на осъдени сами да поискат предсрочно освобождаване. Европейският съд по правата на човека тогава отсъди, че условията в затвора са нечовешки и унизителни.

Сега Нешков иска от съда в България предсрочна свобода, защото е излежал е 2/3 от присъда и иска да има дете.

Светломир Нешков е в Софийския затвор от август 2015 г. Излежава присъда от 29 години и 11 месеца.

Социалният работник описва Нешков като прикрит, самонадеян, ироничен, манипулативен. Има бягство от болницата на затвора в Ловеч и се е укривал 2 години. Има наказание за влизане в физическа саморазправа с друг затворник, но иначе имал добро поведение за последните 2 години. Според социалния работник не без значение е, че му остават над 11 години, за да доизлежи присъдата си.

Администрацията на затвора също пише становища, че не трябва да бъде освобождаван предсрочно, тъй като има висок рецидив, награждаван е, но е и наказвам преди няма и месец. Освен това няма доказателства да се е поправил. Според администрацията на затвора Нешков е с трайно потвърдени престъпно навици - създава напрежение около себе си, заплашва служителите на затворническата администрация, въпреки това му е дадена работа като чистач. Има множество криминални престъпления - кражби, грабежи, опит за убийство на полицаи. Агресивен е спрямо други лишени от свобода, а промяната му би била трудна.

Според защитата му обаче има 7 тома доказателства, че се е поправил.

Считам, че становища на затвора в София са неоснователни.