Тръмп обяви, че заради задържаните украински моряци, ще отмени срещата си с руския президент Путин

Продължава срещата на лидерите от Г-20 в Аржентина. Продължава с дух на спорове между страните. Съединените щати и Китай – двете най-големи световни икономики, са на ръба на търговска война, Европа спори с политиката на американския президент, напрежение предизвика и новата криза между Украйна и Русия.

 

Тръмп обяви, че заради задържаните украински моряци, ще отмени срещата си с руския президент Путин. Остава все пак вероятността за неформален разговор между двамата.  Срещата в Аржентина се провежда в контекста и на  други противоречия. Френския президент Макрон каза, че ако Бразилия наистина се оттегли от Парижкото споразумение за климата, както твърди новият бразилски президент, то Франция ще се оттегли от споразумението за търговия с южноамериканския търговски блок Меркосур.

Прожекторите са насочени и към саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. Скандалът с убийството на Джамал Хашоги не е затихнал, а медии и експерти директно обвиняват принца, че е поръчал смъртта на известния критик на правителството в Рияд. 25 хиляди полицаи се грижат за реда в Буенос Айрес. Срещата там започна с протести и почти пълна блокада на града.