"Най-обичам да виждам какво дишам" - така с горчива самоирония перничани описваха мръсния въздух по времето на социализма. Дойдоха демократичните промени, унищожиха икономиката, съсипаха и най-малките останки от фабрики и... светна. Въздухът се изчисти. Не стана чак като сълза, но е далеч по-прозрачен. Нищо, че Перник отново е в черната класация на градовете с най-мръсен въздух. Сега причината е друга - шламохранилището, където се отлагат и утаяват отпадъците от производството на ТЕЦ-а. И като духне вятърът, ела да видиш какво става. Прах до небето! 

Защо ли пиша за Перник, ще пита някой?! Отговорът е ясен - тези дни медии, експерти и всякакви доморасли спецове проглушиха ушите на цяла България заради мръсния въздух в София. Разбира се, столица е това - ако в нея нещата не са в ред, какво остава за останалата част на страната?!

Въпросът е обаче защо се създава такава ужасна психоза? Хората и без това са притеснени за какво ли не, защо е необходимо от сутрин до вечер да им се втълпява колко опасен, вреден, отровен и болестотворен въздух дишат?!  До степен трескаво да се затичат към аптеките и санитарните магазини да купуват лекарски маски. Без да мислят и без да слушат специалистите, които обясняват, че тези маски не вършат никаква работа. Но хората като зомбирани купуват. И, след като се поизчерпа количеството от лекарските маски, се появиха находчиви търговци и предложиха маски срещу мръсен въздух. Съдържали активен въглен и стрували някакви си 18-20 лв. Какво му плащаш! Пред страха от отравяне и разболяване...

А в крайна сметка проблемът с мръсния въздух не е от вчера, нито дори от онзи ден. Всяка година през последните два месеца на годината се появява смог. Различно е само времетраенето му. И винаги експертите обясняват как причината е, че София се намира в котловина с характерна температурна инверсия. Фините прахови частици се задържат ниско. Трябва вятър или дъжд, който да ги изхвърли. 

Защо точно сега се разрази тази нечувана истерия?! Кой печели от вечното генериране на паника в паникьосаното общество? Общинарите се чудят какво да обясняват. От девет дерета вода вадят  - та колите, та домашните печки, та какво ли не имали вина. Може и така да е. Но вместо да губят време в обяснения, да вземат маркучите и ударно да започнат да мият столичните булеварди. Като няма вятър и дъжд, с водни струи да разчистят смога.