Шведските маси остават без свинско, а вместо котлети, туристите ще ядат калмари. Така роднитe хотелиерите планират да се справят с кризата, която възниква след епидемията. 

Припомняме, че заради многото огнища на заразата е заплашен целият отрасъл на свиневъдството. Цената на месото започна да се вдига с бясна скорост, а краят не се вижда. Прогнозите на експертите са, че до коледните и новогодишните празници цената ще се вдигне с до 50%. 

Заради цените хотелите намаляват свинското месо и колбасите в менютата си. 
„Има увеличение на доставните цени – около 60 до 80 стотинки на килограм. Това увеличава крайните цени на продукта”, коментира през Нова тв хотелиерът Кристиан Рамналиев.

По думите му много негови колеги са предприели мерки, като са решили да повишат цените си. Другият начин е намаляване на разнообразието или пък намиране на заместител - набляга се на пуешкото и пилешкото, както и риби и морски деликатеси.

Оказва се, че ако свинското продължи да поскъпва със същия темп, то цената му ще се изравни с тази на морските деликатеси, обясняват от бранша. Въпреки това, обаче, то ще остане неразделна част от родната трапеза.

“Няма как свинското да изчезне напълно от менюто, тъй като традиционно това е едно от най-търсените меса от българите”, коментира хотелиерът. 

Празнотата в менюто се запълва и по друг начин. Хотелиерите избират да наблегнат повече на тестените продукти и десертите, с които да разнообразят шведските си маси.