След 2-годишно прекъсване клиниката във Виена най-накрая склони и една българка получи шанс за живот. 

През юни 29-годишната Илияна Христова от Варна беше включена в списъка на чакащите на Евротрансплант. Тя, за разлика от други наши сънародници, успя да дочака новата глътка въздух. 

След дълги преговори в края на януари споразумението ни с клиниката във Виена беше подновено.

Илияна замина за Австрия и на 30 юли беше трансплантирана с бял дроб. Момичето се възстановява добре и вече е изведено от реанимацията. Майката на оперираната Илияна не крие своята изненада колко бързо е станало всичко около трансплантацията.

„Миналата година март месец беше включена в българската листа за трансплантация, а на 15 юли в листата на Евротрансплант. За месец и половина стана всичко”, разказва Галина пред bTV. 

Варненката се храни и диша вече сама. Възстановява се добре, но ще трябва да остане в клиниката още три месеца. В този период ще бъдат направени допълнителни изследвания. 

„Лекарите тук са вълшебници. Отношението е страхотно. На всяка наша молба откликват веднага и с усмивка”, разказа Галина.
Семейството е благодарно и на семейството на донора. Благодарение на него тя живее втори живот. 

“Искам да благодаря на всички дарители, защото това чудо е благодарение и на тях. Искам да благодаря и на моя донор и семейството му. За тях това може да е смърт, но спасяват по този начин 6-7 други човека”, споделя самата Илияна.