В навечерието на Никулден от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват извънредни проверки на търговците на риба, съобщава БГНЕС.

Във връзка с предстоящия празник инспектори ще влязат в обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна. Инспекцията започва на 3 декември (понеделник) и ще продължи до 7 декември (петък).

Тематичните проверки за Никулден са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на храни за празника и ще се проведат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.

По време на засиления контрол ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене. При проверките инспекторите ще следят за наличие на системи за управление безопасността на храните, сградов фонд и оборудване, съответствие с изискванията за етикетиране, срокове на годност и температура на съхранение.

С инспекциите се цели ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.

От БАБХ призовават хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Съвети към потребителите при закупуване на прясна риба са: върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако тя е обилна, а слоят - плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.