Високопоставен командир на талибаните е убит в южната провинция Хелманд в съвместна операция на афганистанските сили и специалните сили на САЩ, афганистански представители и членовете на талибаните заявиха в неделя, цитирани от турския вестник Yeni Safak.

Абдул Манан, който отговаряше за провинция Хелманд в бунтовническата група, беше убит заедно с 29 други при въздушен удар в събота, докато се е срещал с местни командири и бойци в района на Навзад, заяви провинциалният губернатор на Хелманд Мохамед Ясин Хан.

Неговата смърт бе потвърдена от членовете на талибаните в Хелманд и съседната провинция Кандахар, но нямаше първоначално потвърждение от американската армия, която заяви, че проучва информацията.

 

Смъртта на Молла Манан, който командваше бойците на талибаните, като те непрекъснато увеличиха контрола си над Хелманд през годините след края на повечето международни бойни мисии през 2014 г., е смятана за голям успех от страна на афганистански сили за сигурност.

„Той беше най-висшият талибански командир на юг и смъртта му ще има общо въздействие върху сигурността“, каза един високопоставен служител по сигурността в Кабул.

Докладът за смъртта на Манан идва на фона на чести сражения между Афганистанската армия и талибаните, като същевременно се засилиха усилията да се намери мирно решени за прекратяване на 17-годишната война в Афганистан.