Близо 1500 летовници бяха върнати в понеделник от гръцкия остров Родос, където от сряда бушуват горски пожари.

19 хил. души бяха изведени от острова през уикенда, след като огънят достигна крайбрежните курорти в югоизточната част на острова. 

Родос и Корфу са сред топ дестинациите в Гърция за туристи главно от Великобритания и Германия.

"Ние сме във война, ще възстановим това, което загубихме, ще компенсираме тези, които бяха наранени", увери гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред парламента.

"Климатичната криза вече е тук, тя ще се прояви навсякъде в Средиземноморието с по-големи бедствия", предупреди премиерът.

Масова евакуация

След като напуснаха хотели и курорти, туристите прекараха нощта на летището в Родос, чакайки полети за репатриране, първият от които дойде през нощта.

От неделя до 6 часа сутринта в понеделник 1489 туристи са били върнати обратно, главно във Великобритания, Германия и Италия, каза говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис, описвайки евакуацията като най-голямата, предприемана в Гърция.

Най-големият туристически оператор в Европа - TUI, съобщи в понеделник, че е осигурила шест допълнителни самолета, за да приберат германски и британски летовници, останали на гръцкия остров, пише Дневник. Полет ще има и за напускащите Родос датски туристи.

Британският министър на външните работи Андрю Мичъл изчисли, че на острова има до 10 хил. британци.

Пожарите, които обхващат основно южната част на острова, стигнаха до крайбрежието. Повечето курорти и летището се намират в северен Родос

© Reuters

Австрийският турист Марио Визе каза, че е прекарал два дни на летището в Родос и е трябвало да организира собствения си обратен полет до Германия в понеделник вечерта.

"От два дни лежим тук. Няма одеяла, няма нищо. Лежат деца, които имат нужда от мляко", каза той. "Трябваше да организирам всичко сам, защото тук никой не се грижи за нас. Не го разбирам."

Правителството на Германия се събра извънредно, за да реши какво да се прави с хилядите германци, които се намират на острова.

Предсрочно завръщане

Британската easyJet съобщи, че изпълнява два полета в понеделник от Родос до лондонското летище "Гетуик" и още един във вторник, в допълнение към деветте полета, които вече изпълняват между острова и Лондон.

Jet2 каза, че извършва три допълнителни полета в понеделник, за да върне около 600 души. "Ер Франс" също обяви увеличен капацитет на полетите си до Родос.

Туроператорски компании са спрели полетите до Родос заради пожара

Най-голямата нискотарифна компания "Райън ер" съобщи, че няма промени в графика й и че няма пътници, които искат да отменят резервациите си, тъй като пожарите са повече в южната част на острова и летището и повечето курорти на север.

На Родос някои летовници казаха, че са извървели километри пеша в знойна жега, за да стигнат на безопасно място. Пожарите оставиха почернели дървета, мъртви животни и изгорели коли.

Гражданска защита предупреди, че практически всеки регион на Гърция е изправен пред заплахата от горски пожари в понеделник, варираща от висока, много висока до състояние на тревога.

Температурите през последната седмица надхвърлиха 40 градуса по Целзий в много части на страната и се прогнозираше да се задържат през следващите дни.

Отменят полети и почивки на остров Родос

 

Службите за спешна помощ съобщиха за големи пожари на остров Евия, източно от Атина, и Агио, югозападно от гръцката столица.