Мечка е паднала от първия етаж на паркинг в търговски център в град Брашов в Централна Румъния, предаде агенция Аджерпрес. В резултат на падането животното е пострадало тежко и се е наложило да бъде евтаназирано.

Екипи за намеса са следили движението на животното през цялото време и в нито един момент не е съществувал риск за населението, уточняват от кметството на населеното място.

 

Мечката открила балкон на паркинга и опитала да излезе през него, в резултат на което е паднала. Макар и ранена, тя изминала десетки метри преди да бъде заловена от специализирания екип. Заради нараняванията на животното, е било взето решение за евтаназия.

Миналата седмица друга мечка влезе в двора на къща в северната част на Брашов, а местните жители бяха предупредени да избягват зоната посредством системата RO-ALERT.

 

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000, живеят в 30 от общо 42 окръга на страната.