Все още няма категорични доказателства, че шефът на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин е бил на борда на самолета, който се разби по-рано тази седмица, но е "много вероятно" той да е мъртъв, заяви британското министерство на отбраната.

Защо се разби самолетът на Пригожин? В Русия се оформиха 4 версии

"Все още няма окончателно доказателство, че Пригожин е бил на борда, а той е известен с това, че прилага изключителни мерки за сигурност. Въпреки това е много вероятно той наистина да е мъртъв. Гибелта на Пригожин почти сигурно би имала дълбоко дестабилизиращ ефект върху групата "Вагнер". Неговите лични качества - хиперактивност, изключителна дързост, стремеж към резултати и изключителна бруталност - бяха в основата на "Вагнер" и едва ли ще бъдат постигнати от някой негов наследник", заяви британското министерство в актуална информация за разузнаването в областта на отбраната.

Не правете спекулации около смъртта на Пригожин

Ден преди самолетната катастрофа руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров е посетил Либия, за да увери съюзниците, че бойците от групата "Вагнер" ще останат в страната, но под контрола на Москва. Той е заявил това на среща с командващия източната част на Либия Халифа Хафтар, в град Бенгази.

Според Евкуров силите на "Вагнер" ще докладват на нов командир, съобщи запознат със срещата либийски представител, цитиран от Ройтерс. Няма индикации, че времето е било друго, освен случайно съвпадение. И все пак посещението на Евкуров "подсказва, че ако има нещо друго руският отпечатък в Либия може да се задълбочи и разшири, а не да се свие", заяви изследователят на Либия Джалел Харчауи.

Има заподозрян за катастрофата на самолета на Пригожин!

Военната среща, последвала неуспешния бунт на Пригожин и силите на "Вагнер" срещу руския президент Владимир Путин, беше знак, че Москва не смята да се откаже от глобалната мрежа, която наемническата група изгради. Сега, когато Пригожин е смятан за мъртъв, съдбата на сложната и доходоносна мрежа от военни и търговски операции, които той и Вагнер са създали за Русия в Европа, Близкия изток и Африка, виси на косъм, предаде БТА.

Путин не коментира смъртта на Пригожин

"Вагнер" е водил големи битки в Украйна, участва в граждански войни и въстания в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали и пое контрола над златни мини и петролни находища.