На 23 август на територията на Руската федерация стана самолетна катастрофа - разби се самолет на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Съобщава се за 10 убити, сред които - самият лидер на "вагнеровците" и неговата "дясна ръка" Дмитрий Уткин. Следственият комитет е образувал дело.

Според съобщения в медиите става дума за статия за нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатация на въздушния транспорт. На място е отишла следствено-оперативна група.

Медията Baza, позовавайки се на свои източници, отбеляза, че в навечерието на катастрофата пилотите не са докладвали за извънредни ситуации. Също така авторите на съдържанието обърнаха внимание на символиката на датата, когато се разби самолетът с лидерите на руските наемници.

„Самолетната катастрофа стана точно два месеца след бунта на ЧВК „Вагнер“. Тя започна вечерта на 23 юни, когато Пригожин обвини руските военни в ракетна атака срещу тиловите лагери на наемниците. След това ЧВК всъщност пое контрола над Ростов на Дон и започна поход на справедливостта към Москва, който приключи още на следващия ден“, се казва в публикацията.

Различни руски медии и дори политици вече са подготвили няколко версии за случилото се със самолета на Пригожин. Фокус ги събра всички.

Версия №1: Терористична атака

Телеграм каналът Mash съобщи, че причината за катастрофата може да е терористична атака на борда.

„Сега информацията се проверява от специални служби“, пише изданието.

VChK-OGPU, цитирайки неназован източник, добави, че този сценарий вече получава подробности. По-специално, предполага се, че експлозиви могат да се появят в самолета под прикритието на кутия с вино.

"Появиха се доказателства, че в последния момент на борда е бил натоварен подарък под формата на кутия със скъпо вино. И сега се разработва версия, че в тази кутия може да е имало бомба. Самият самолет (преди да зареди бокс) беше внимателно прегледан, включително и с кучета“, — предадоха медиите.

Версия №2: ППO

 GREY ZONE писа, че самолетът на Пригожин е бил свален от руската ПВО. Дали е станало случайно или нарочно - не отбелязаха.

„Преди самолетът да се разбие, местните жители чуха два взрива, характерни за противовъздушната отбрана, и това се потвърждава от обратни следи в небето в едно от видеоклиповете, както и от думите на преки очевидци“, информират авторите на съдържанието.

По-късно те казаха, че самолетът Embraer Legacy 600 е изчезнал от радара в 18:20 и контролерите са се опитали да се свържат с екипажа без резултат.

„След това авиодиспечерите информираха Министерството на отбраната на Руската федерация и частта за ПВО за инцидента“, се казва в публикацията.

Също така медиите критикуваха версията с терористична атака, тъй като конструкцията на самолета не била унищожена във въздуха.

VChK-OGPU, позовавайки се на очевидец, също съобщи, че преди самолетът да се разбие са се чули експлозии.

"Два пъти стрелба. Когато чух първата експлозия, просто вдигнах глава и погледнах, летяха искри. Първият "изпускател" - започна да пуши. Вторият път, когато вече имаше експлозия, очевидно двигателят вече се беше взривил, хвърчаха винтове, варели. И щом побягнах, той падна", разказа анонимен свидетел.

Руската журналистка Ксения Собчак предположи, че в крайна сметка самолетната катастрофа ще се обясни с грешка на ПВО.

Тя също така отбеляза, че това събитие е "сигнал към елитите".

„Към всички, които са имали някакви крамолни мисли – както за хода на операцията (тоест войната в Украйна – бел.ред.), така и като цяло въобще“, пише Собчак.

Самолетът с Евгений Пригожин на борда беше свален от руските сили за ПВО, тъй като руският президент Владимир Путин искаше да му отмъсти. Това съобщава британският вестник Financial Times, позовавайки се на неназован западен служител. Според източника на журналистите самолетът е бил свален от руски зенитно-ракетен комплекс.

„Путин не взема пленници“, каза служителят.

Изданието отбелязва, че миналия месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, говорейки на форум по сигурността в Аспен, каза, че Пригожин най-вероятно няма да успее да избегне възмездието от руския президент.

„Путин е най-големият апостол на отмъщението, така че бих се изненадал, ако Пригожин успее да избегне по-нататъшно отмъщение“, каза той тогава.

Трябва да се отбележи, че един от руските военни кореспонденти "Военный осведомитель" също заяви, че на някои от останките на разбилия се самолет на Евгений Пригожин могат да се видят дупки, наподобяващи следи от удари в елементи на зенитна ракета.

„Въпреки това, все още е трудно да се направят пълни заключения от тези кадри – с известна вероятност това може да са дупки, появили се от удар в земята“, се казва в доклада.

Версия №3: Министерство на отбраната на Руската федерация

Депутатът от Държавната дума на Русия Иля Пономарев заяви, че президентът Владимир Путин може би е организирал убийството на Евгений Пригожин чрез ФСБ - като взриви самолет или отрови врага си.

Политикът предположи, че руската противовъздушна отбрана е свалила самолета с ръководството на ЧВК Вагнер по заповед на министъра на отбраната Сергей Шойгу.

"Самолетът беше свален от С-300. Екипажите на ПВО са на разположение на Шойгу. Мисля, че можем спокойно да говорим за отговорността за юнския налет и за задълбочаването на конфликта в обкръжението на Путин", подчерта Пономарев.

Версия №4: Украйна

Пресслужбата на "Руското движение в подкрепа на И. И. Стрелков" разпространи публикация, в която украинските власти се обвиняват за самолетната катастрофа.

Твърди се, че украинските спецслужби са имали възможност, както и мотив, тъй като Пригожин е бил медиен шеф на руските наемници. Освен това авторът на публикацията смята за символично, че бедствието е станало в навечерието на Деня на независимостта на Украйна. Твърди се, че Киев „насочва стрелите си към Кремъл“, за да дестабилизира ситуацията в Руската федерация.

Припомняме, че на 23 август в Тверска област на Руската федерация се разби самолетът на Евгений Пригожин, на борда на който имаше 10 души. Всички членове на екипажа и пътниците са загинали.

Човекът, повел бунт срещу Кремъл, загина в самолетна катастрофа

Телата на 8 загинали са открити на мястото на самолетната катастрофа. Пригожин сред тях ли е?

Бил ли е Пригожин в разбилия се самолет: версии от руски медии

Русия официално призна смъртта на Евгений Пригожин