Отново нападение на наш сънародник в Северна Македония. Вчера стана ясно, че съпредседателят на сдружението на българите в РСМ „Шемето” Бекир Кадриески е бил пребит от непознат в центъра на град Струга.

Пребиха съпредседател на сдружение на българите в РСМ!

Според Живко Чакръкчиев, съпредседател на българското дружество "Шемето" в Струга, Кадриевски е със сериозни вътрешни наранявания след побоя.

"Нападението е извършено от 5 човека, четирима са го държали, а петият го е налагал. След това са го ритали долу на земята. За тях разбрах, че обикновено изпълняват такива поръчки срещу заплащане", заяви Живко Чакръкчиев пред Нова.

По думите му Бекир е дал показания, като извършителите са докладвани на полицията. Чакръкчиев уточни, че Кадриевски няма български паспорт. През 1996 г. той е бил заловен и пребит от тамошните власти и служби заради това, че има българско самосъзнание, разказва още Живко Чакръкчиев. По думите му преди нападението той не е имал никакъв досег с нападателите.

С бокс пребили българина в РСМ, държали го, за да не мърда СНИМКА

„Докато е бил налаган и пребиван са се чули думи, които са обидни на етническа основа, заради това, че той е българин по самосъзнание, а и по произход. Думи като „мръсен българин”, коментира Виктор Стоянов от "Фондация "Македония". Като има свидетели, които са чули тези изрази, докато той е бил налаган. 

„Това системно преследване на българите в РСМ създава много лоши чувства у българите тук”, категоричен е Стоянов. 

По думите му е напълно възможно нападателите да са изпълнявали поръчка. „Някой иска хората с българско самосъзнание да бъдат уплашени, те да не бъдат културно и обществено активни в Северна Македония. Сякаш някой иска да ги принуди и уплаши - да бъдат българи само вкъщи”, посочи още той.

По думите му един от възможните решения е национална стратегия за работа с лицата с българско самосъзнание в РСМ и тяхното подпомагане от България. Както и инструменти за подпомагане на тази част от обществото в Северна Македония, „която желае приятелство с нас”, тоест реална евроинтеграция.

Граждани подготвят протест пред посолството на Северна Македония заради нападенията срещу българи в страната.