Украинската армия демонстрира потенциала на оръжие, изпратено от НАТО. База на руски сили била обстреляня от близо 20-километрова дистанция.

Артилеристи от 128-ма Планинска Транскарпатска бригада разказват, че бил ударен команден център на Русия. Унищожен е джип с маркировка "Z", при нападението са убити и няколко войници.

“Атаката е извършена с гаубица, пристигнала в Украйна като част от помощта на НАТО”, уточняват военните.

Споделено видео показва момента, в който снарядът от 155-милиметровото оръдие попада в целта. Попадението идва от дистанция от близо 20 километра, което показва огромната точност на новите оръжия, предоставени на армията на Украйна, пише "Дейли Мейл".

Украински командос влезе в близък бой с руски танк ВИДЕО

Оръдието М198 е част от помощта, която страната получава от армията на САЩ. Счита се, че този тип тежко въоръжение е стратегическо за изхода на войната. Като това ще подмогне нуждите на ВСУ от офанзивно оръжие, с което те да се противопоставят на Русия.

Артилерията може да направи 4 изстрела за минута, на дистанция от 12 мили, с огромен процент на точност – ключово на бойното поле.

Това, съчетано с използването на дронове за наблюдение, което Украйна прави умело от началото на конфликта, ще доведе до още по-голям успех при атаките.

Руски танк унищожи свой Т-72 в битка. Умишлен акт или грешка? ВИДЕО

Независимо от успехите на Киев на бойното поле, Русия все още има превъзходство във военна сила и офанзивна техника.

Украйна вече заяви намерението си да възвърне всички свои територии, попаднали под руска окупация. А военната техника получавана от Запада и Америка, би направило тези планове далеч по-реализируеми.

Силите на страната вече подменят въоръжението си, а войници на страната се обучават, за да могат да си служат с новите придобивки. Те трябва бързо да направят прехода от техника, създадена по времето на Варшавския договор, към съвременни оръжия на НАТО.

В същото време някои държави изпращат и съветски тип екипировка. Чехия, Полша и Словакия направиха именно това. Те предоставиха танкове Т-72 и противовъздушни системи С-300 на Украйна.

"Окупантът": Войната и мира през камерата на руски войник ВИДЕО

Превод: GlasNews.bg