Куловите гарвани са птици, които живеят в Лондонската кула. Те символизират дълголетието на английската монархия. И ако гарваните напуснат Лондонската кула, тя ще се разпадне на прах, а кралството ще бъде в голяма беда.

Крис Скайф, Ravenmaster от Лондонската кула, има една работа: да се грижи за гарваните в Лондонската кула, пише Grunge. Според него той пръв се качва на кулата сутрин и последен си ляга. И така, в Лондонската кула - някогашен затвор от епохата на Тюдорите и мястото, където е осуетен "барутният заговор" на Гай Фокс - има гарвани.

Според легенда, разказана в Историческите кралски дворци, кулата е била обитавана от гарвани – всъщност шест – откакто крал Чарлз II получил загадъчно предупреждение от някакъв (вероятно обичащ птиците) източник през 17 век. От кралството побързали да заявят, че никой не знае откъде произлиза тази легенда, но всичко това се „приема много сериозно“ и лондончани, които не знаят нищо за това, могат да отрекат това твърдение.

Както и да е, досега гарваните, живеещи в кулата, живеят в пълен комфорт.

Знак за падането на кралството

Гарваните се считат за "пазителите на Кулата", която не е толкова кула, колкото разтегнат каменен комплекс с шпилове, кули, куполи и внушителни стени. Според легендата гарваните, избрали кулата за свой дом, не са били заловени.

Преди няколкостотин години астрономът и приятел на краля Джон Фламстид се оплакал от гарваните, които летели пред неговия телескоп, когато той се опитвал да работи. Крал Чарлз II забелязал това и възнамерявал да „прогони“ птиците от кулата.

Някой обаче — вероятно непознат пътешественик, който изричал ужасни магически предупреждения — размахал зловеща поличба на краля: „Дръж тези гарвани тук или кралството ще падне.“ Това било достатъчно, за да убеди монарха. Оттогава на територията на Кулата на гарваните е отредено специално, защитено място.

Всъщност гарваните не се държат в клетки или нещо подобно. Те са свободни да летят, но от време на време ги "подстригват", както се казва в историческите кралски резиденции, за да ги насърчат да стоят близо един до друг.

Те също така получават уютно заграждение, принудителна диета от „месо, кръв и бисквити“, докато „хазяйничат на четири различни територии в рамките на стените на Тауър“. Ако стигнете до тук, може дори да видите техните пернати силуети.

Почетно място и мит

кула гарвани, гарван, шест гарвана, лондонската кула, Великобритания, англия, легенда, вярвания, крал на Англия, крал, Лондон, кула, символ на Лондон, монархияцял екран
Крис Скайф говори за гарваните като за свои приятели, като котки или кучета Снимка: YouTube/Forces News

Крис Скайф говори за гарваните като за свои приятели, като котки или кучета. Той наблюдава всичко и се грижи възрастните врани, които по природа заемат територии, да не се бият помежду си за нея.

През 2019 г. гледачът говори с гордост и радост за първите гарвани - четири пиленца, родени на територията на Лондонската кула през последните 30 години.

Днес там живеят шест птици, а именно Хюгин, Мунин, Тор, Брануен, Гуилъм и Болдрик. Те са получили имената си в чест на скандинавските митични герои.

Всеки гарван има цветна лента на единия крак за по-лесно разпознаване. Те обаче могат да бъдат "уволнени" за лошо поведение. За това се издава специален указ. Така например "Жорж Гарванът" беше уволнен през 1986 г., защото нападна и унищожи телевизионни антени.

Превод: GlasNews