Разширените украински сили, чиито редици са попълнени с обучени на Запад военнослужещи и около 100 западни машини се надяват да напреднат на юг, за да прекъснат така наречения сухопътен мост на Русия към полуостров Крим.

 Ако новата операция е успешна, тя може да отнеме от една до три седмици, съобщиха украински представители във Вашингтон.

"Това е голямото изпитание", каза високопоставен американски официален представител.

В момента Украйна настъпва в три посоки - в Донецк, в Запорожието и към Бахмут.

Източници от Пентагона съобщиха за американския в. "Ню Йорк таймс", че украинските официални представители се фокусират върху Запорожието в Южна Украйна, тъй като руското ръководство в региона е обхванато от разногласия.

Украйна е усетила възможност да спечели позиции, след като местният руски командир в региона, генерал-майор Иван Попов, каза, че е бил отстранен, след като е изразил пред началниците си своята загриженост по отношение на бойното поле.

"Руснаците изнемогват", каза официален американски представител пред в. "Ню Йорк таймс".

Хеликоптер Ми-8 се разби в Русия, шестима загинаха, има ранени ВИДЕО

"Те все още изпитват проблеми с логистиката, снабдяването, личния състав и оръжията. Те усещат натиска", отбеляза той.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков съобщи, че е започнала "масирана" атака и ожесточени сражения южно от град Орехов, който Украйна държи в свои ръце на около 60 мили северно от Азовско море.

Украйна започна основната част от своята контраофанзива с хиляди военнослужещи и западни бронирани машини, които навлязоха на фронтовата линия в Запорожието, съобщи в. "Телеграф".

Руски официални представители казаха, че в нападението са участвали украински войски, които са обучени в чужбина и разполагат с около 100 бронирани машини, включително с германски танкове "Леопард" и американски бойни машини на пехотата "Брадли", информира БТА.

Британският вестник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски е приветствал снощи "много добрите резултати" на страната си на фронтовата линия, обещавайки скоро да предостави подробна информация за успехите им.

Кадрите, показващи вчерашното настъпление на украинските машини "Брадли" по фронтовата линия в Запорожието, изглежда подкрепят тези твърдения.

Русия отговори за Кримския мост с "удар на възмездието", изстрелвайки 50 ракети ВИДЕО

Според съобщенията украинските официални представители са казали на американските си колеги, че стремежът им е да напреднат на юг, през осеян с руски мини терен, към град Токмак.

След това се надяват да напреднат към град Мелитопол, недалече от крайбрежието на Азовско море, като крайната им цел е да бъде прекъснат така нареченият сухопътен мост между окупираната от Русия Украйна и полуостров Крим.

В случай че не успеят, те се надяват украинските сили да се доближат до самия полуостров Крим.

Според наблюдатели обаче разкриването на украинските секретни планове пред американски медии може да е трик за отвличане вниманието на Москва.

Украинските войски по южния фронт съобщиха, че напредват постепенно при изтласкването на руските войски, като по пътя си са затруднени от минни полета и силен руски обстрел и въздушни удари. Официални представители на Белия дом следят напредъка им отблизо,