Австрия предвижда карантина за неваксинираните при обостряне на пандемичната ситуация в страната. Ковид мерките остават в сила до края на годината.

"На неваксинираните в тази страна трябва да е ясно, че голямата отговорност е тяхна. Отговорност не само спрямо собственото им здраве, но и това на околните, на техните семейства и колеги. Като канцлер ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че здравната ни система няма да бъде претоварена заради прекалено многото колебаещи се да се ваксинират", заяви Александър Шаленчерг, канцлер на Германия.

Сериозното увеличение на случаите на COVID-19 през изминалата седмица наложи спешна видеоконферентна среща на правителството с губернаторите на деветте австрийски провинции. Резултатът е затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса. Към тристепенния план на мерките се прибавят още две нови степени. Те зависят от заетостта на болничните легла в интензивните отделения.

Новите мерки засягат основно неваксинираните лица. Те ще имат право да напускат домовете си, за да ходят на работа, да пазаруват или за посещение на лице от тесния семеен кръг при влошаване на епидемичната обстановка. На работното си място неваксинирани ще могат да ходят единствено след отрицателен PCR тест, като антигенните няма да се зачитат.

Спират помощите на безработните, ако откажат ваксина