44-годишен български гражданин с австрийски произход почина, след като падна от петия етаж на хотел в курорта Бибионе. Той се опитвал да избяга от карабинерите, съобщиха италиански медии.

Въпреки че въпросният мъж се казва Карл Нойвирт, италианските медии твърдят, че той имал българско гражданство. Човек със същото име и възраст действително има регистрирана фирма в България, показа проверка на 24 часа в информационната система "Сиела". "Нойвирт монтажен" е регистрирана на 23 февруари тази година във Варна на ул. "Сава Геренов". Предмет на дейност: Монтаж на метални конструкции и металообработващи машини, административни, информационни и консултантски услуги, рекламна дейност, туристическа и туроператорска дейност, посредническа и комисионна дейност, вътрешно и външнотърговска дейност, търговско представителство и посредничество, покупка, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба, сделки с недвижими имоти, както и всяка друга търговска дейност, която не е забранена от закона. 

В регистрацията й обаче Карл Нойвирт не е с ЕГН, което показва, че поне към онзи момент още не е бил български гражданин. 

Според италианските медии Нойвирт си прекарвал уикенд в един от най-луксозните хотели на курорта – Бибионе Палас Хотел. Бибионе е част от община Сан Микеле ал Таляменто и се намира до Венеция.

Мъжът бил с дъщеря си и приятеля й. Според правилник на МВР, който е в сила от 2013 г. в Италия, веднага след регистрацията на туристите в хотелските структури данните се предават по интернет в полицията. Така властите веднага разбрали, че въпросният турист е издирван с европейска заповед за арест, издадена от Австрия. Той бил търсен за серия от кражби по домове и магазини.

При вида на карабинерите, отишли да го идентифицират, туристът се опитал да избяга през терасата на петия етаж. Сцената била видяна от персонала на хотела, собственост на зам.-кмета на общината.

„Когато сътрудниците ми почукаха на вратата, мъжът се показа. Те му съобщиха, че карабинерите искат да говорят с него. Доколкото се разбра обаче, на него му стана ясно веднага защо го търсят”, разказа собственикът на хотела Джани Карер. Нойвирт прекосил стаята си и отишъл до прозореца, гледащ над басейна. Намерението на мъжа било да излезе на терасата и от нея да се захване с ръце и крака за стената, след което да се прехвърли в близката тераса.

Сцената, наподобяваща тази от филм, в която крадецът се прехвърля от балкон на балкон, обаче била с нещастен край за него, защото Нойвирт се подхлъзнал и полетял от петия етаж. След полета от 18 м височина той починал, разбивайки се на тротоара отдолу. Дъщерята на жертвата останала шокирана от случилото се. Тя се намирала с приятеля си в съседна стая.