На 19 септември във Великобритания ще се състои държавното погребение на кралица Елизабет II. В деня, който е обявен за празник, много британски кина в чест на почитта към Нейно Величество няма да работят, но има много, които ще отворят врати за публиката, но вместо филми и пуканки, посетителите чакат излъчването на погребението, пише Метро.

Основни мрежи като Cineworld, Odeon, Showcase и The Light няма да работят. Въпреки това по-малките оператори, включително Curzon и Arc, решиха да покажат погребението безплатно, отменяйки останалите програми този ден.

„Трябва да вземем решение да покажем публичното погребение на Нейно Величество Кралицата в понеделник, 19 септември, от 11:00 часа. Това е безплатно събитие, но се изисква предварителна резервация. Няма да има други представления, докато се излъчва погребението”, казаха в Twitter представители  на Arc networks.

 
Веригата Vue, която притежава 80 кина в цялата страна, заяви, че е отменила планираните прожекции за понеделник, но ще отвори определен брой зали за показване на погребението.

„Местата ще бъдат свободни и ние ще затворим нашите търговски щандове, но ще предлагаме безплатна бутилирана вода по време на излъчването. Също така ще покажем The London Walk в повечето от нашите зали в Обединеното кралство в сряда, 14 септември. На този ден всички останали екрани ще бъдат отворени за показване на филми, както обикновено“, се казва в изявлението.

Във връзка със смъртта на кралицата премиерата на романтичната комедия "Билет за рая" с участието на холивудските звезди Джордж Клуни и Джулия Робъртс във Великобритания беше отложена от 16 за 20 септември.

Веднага след като стана известно за смъртта на Елизабет II на 8 септември, започна изпълнението на плана "Лондонския мост", в който сценарият за сбогуване с Нейно Величество за 10 дни е описан подробно.

Превод: GlasNews

Какво предстои по строгият 10-дневен протокол след смъртта на Елизабет II?

Цар Симеон отива на погребението на Елизабет II

Съкровища за милиони. Кой ще наследи луксозните бижута на Елизабет II

Погребението на кралица Елизабет II - стълпотворение на световни лидери. Без трима...