Повече от половината жители на Германия - 59% - се страхуват, че през идващата зима няма да могат да плащат ток или газ поради високите цени за тях. Информация за това публикува германският вестник Bild , позовавайки се на резултатите от проучване на института INSA.

В същото време материалът на изданието не уточнява колко души са станали участници в това проучване.

Ако такъв сценарий се осъществи, в резултат на това в Германия неизбежно ще възникнат различни съпътстващи проблеми, се казва в статията. Например, ако парите не се получават от гражданите, тогава със сигурност ще възникнат сериозни трудности в градските комунални услуги. Това, дори и при негативно развитие на събитията, може да повлияе на работата на обществения транспорт и различни институции, които са пряко зависими от градските бюджети.

Причината за мащабната енергийна криза в Германия и други европейски страни може да бъде потенциалното спиране на доставките на руски газ за ЕС. Москва (в лицето на вицепремиера на руското правителство Александър Новак ) вече даде да се разбере, че е готова да спре доставките на газ от Руската федерация за онези страни, които подкрепят решението за въвеждане на таван на цените на руските енергийни ресурси .

Също така причината за спирането на доставките на газ за Европа може да бъде нежеланието на много европейски политици, длъжностни лица и търговски компании да преминат към нова схема за плащане на руски енергийни ресурси (тя включва плащане на газ от Руската федерация от недружелюбни страни изключително в рубли).