Обединеното кралство няма да може да осигури необходимия брой войници за съюзниците от НАТО поради липса на войски и финансиране. Това съобщава Sky News, позовавайки се на източници в Министерството на отбраната.

В САЩ високопоставен източник от Пентагона казва, че Кралската армия на Обединеното кралство е престанала да се счита за бойна сила от най-висок ранг поради десетилетия на съкращаване и финансиране. Европейският съюз също смята, че „Великобритания не успява“.

Сега британското министерство на отбраната каза на репортери, че Обединеното кралство няма да може да предостави толкова много войски, колкото съюзниците от НАТО очакват според новата структура на силите, създадена заради руската инвазия в Украйна. За да промени ситуацията, министър-председателят Риши Сунак трябва да промени отношението си към армията.

„Премиерът трябва да се примири с факта, че Владимир Путин обяви война на Запада и ние сме втората военна сила на Запада и трябва да се справим с предизвикателството, пред което е изправен Сунак“, каза лорд Робъртсън, бивш секретар на НАТО общ.

Източници казват, че Министерството на отбраната призовава правителството да увеличи разходите за отбрана с най-малко 3 милиарда лири и да осуети плановете за по-нататъшно съкращаване на армията като част от модернизацията. Освен това се предлага опростяване на изискванията за закупуване на оръжие.

"Те признават заплахите. Те признават натиска върху отбраната поради инфлацията, ядреното възпиране, запасите и Украйна. Но въпреки признаването на заплахите и натиска, те казват, че няма повече пари", каза източник от Министерството на финансите.

При сегашното състояние на нещата в армията, в истинска война, британците биха имали достатъчно боеприпаси за няколко дни. В същото време са необходими до 10 години, за да се създаде бойна дивизия от 25-30 хиляди войници.

Сега правителството дава приоритет на инвестициите във високите технологии във флота и разработването на изтребител 6-то поколение. Това обаче няма да реши проблема с липсата на артилерия, системи за противовъздушна отбрана, ракети с голям обсег и боеприпаси. С нарастващата военна помощ за Украйна, отбелязва източникът, проблемите в армията само ще растат.

„Приехме, че съвременните войни могат да приключат в рамките на няколко седмици и се подготвихме за това. Докато войната в Украйна ни учи, че дори такава силна армия като руската ще издържи месеци, а може би и години“, казва друг събеседник.

Ако съюзниците очакват от Обединеното кралство дивизия с 30 хиляди бойци, тогава в действителност правителството е в състояние да даде на една бригада до 10 хиляди войници с оръжия и бронирани превозни средства.

Превод: GlasNews